— Sammen har vi utviklet et konsept som vi mener trygger lagerets fremtid og troverdighet, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i NORSAR, til podkasten #PolyPod.
Hun sikter til samarbeidet med SINTEF, der de to forskningsstiftelsene ser på løsninger som gjør at vi alle kan være trygge på at CO2-en som lagres på havbunnen i Nordsjøen faktisk blir værende i det store lageret.
Tillit kan bli en av flere avgjørende faktorer, i det som representerer betydelige kommersielle muligheter for Norge. Både for at aktører skal ha Norge som sitt førstevalg for lagring i dette viktige grepet for det grønne skiftet, men også for at folk flest skal slippe å bekymre seg for om noe lekker ut.
Det perfekte partnerskapet
Det er her de verdensledende ekspertisene i NORSAR og SINTEF utfyller hverandre.
NORSAR kan med imponerende treffsikkerhet oppdage selv de minste bevegelser i jordskorpen, til og med om den bevegelsen er langt nede på havbunnen i Nordsjøen.
SINTEF på sin side har blant annet lang erfaring med reservoarsimulering, og har samtidig solid ekspertise på det som heter digitale tvillinger — som enkelt forklart er avanserte, digitale kopier av virkeligheten.
Med informasjonen som NORSAR samler inn, kan disse digitale tvillingene gi et godt bilde av det som skjer i lagerområdet i sanntid og fremtid. Eller som direktørene selv så samstemt forklarer det:
— Det som skjer rent praktisk er at vi har seismometere på land, som registrerer den minste rystelse i en sektor utover i Nordsjøen. Da kan man se om naturen rører litt på seg i dette lagerområdet, både hvor det foregår og på hvilket dyp det foregår på. Disse dataene kommer inn på løpende bånd, og så kan man pakke det inn i en digital 3D-modell og se veldig nøyaktig hvor dette skjer, beskriver Lycke.
— Og så kan man bruke den dataen til å forutsi hva som kommer til å skje, følger konserndirektør Morten Dalsmo i SINTEF Digital opp.
Stor troverdighet
Norge har investert stort i dette lageret, og nå mener de to direktørene at tiden er inne for å ta diskusjonen om hvordan vi kan trygge denne CO2-lagringen.
— Dette er en viktig del av det grønne skiftet og en fantastisk mulighet for Norge, men det trenger en uavhengig overvåking. Og sammen kan NORSAR og vi i SINTEF, som uavhengige forskningsinstitutter med ledende kompetanse på dette området, faktisk tilby en slik løsning, sier Dalsmo.
Hele praten mellom Anne Strømmen Lycke, Morten Dalsmo og programleder Mette Vågsnes Eriksen (generalsekretær i Polyteknisk forening) kan du høre i podkasten #PolyPod (som for øvrig er spilt inn med det SINTEF-utviklede podkastutstyret Nomono):