Til hovedinnhold
Norsk English

- Det var sterke inntrykk. Jeg fikk veldig "sense of urgency"

Fire kvinnelige paneldeltakere står på en scene.
Debatten "I kjølvannet av en krise: Hva tar vi med oss fra pandemien?" skapte stort engasjement under Arendalsuka. Fra venstre, moderator Mala Wang-Naveen, nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Silje Naustvik, Norges forskningsråd, Mari Sundli Tveit og prorektor ved NTNU, Toril Nagelhus Hernes var noen av paneldeltakerne. Foto: SINTEF
Få med deg meldingen fra sykepleieren som gjorde så sterkt inntrykk på Norges forskningsråds direktør Mari Sundli Tveit, og helseteknologi-debatten som vekket engasjement på Arendalsuka.

- Det var litt sterke inntrykk i starten her. Det å lytte til den sykepleieren: Jeg fikk veldig "sense of urgency" av den meldingen han kom med, sa en tydelig berørt Mari Sundli Tveit, som er administrerende direktør i Norges Forskningsråd.

Ordene falt på scenen under SINTEF og NTNUs arrangement "I kjølvannet av en krise: Hva tar vi med oss fra pandemien?" foran publikum i et fullsatt lokale under Arendalsuka. Da hadde Sundli Tveit nettopp hørt sykepleieren Kristian Sveen komme med sin bønn om bedre digitale løsninger i helsesektoren, på storskjerm. Sveen fikk støtte av paneldeltaker og nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Silje Naustvik, som kunne kjenne seg igjen i hans beskrivelser.

- Vi henger kanskje 10-15 år etter i den digitale utviklingen i helsetjenesten mot samfunnet for øvrig. Det skjer utrolig mye spennende på digitalisering, innovasjon og teknologiske løsninger innen helse. Det er jo noe av det som virkelig vokser i verden, men vi klarer ikke ta det i bruk, sa hun i debatten.

- Og pandemien har bare satt et forstørrelsesglass på de utfordringene, la hun til.

Se hele debatten her:

 

- Det går altfor tregt

Naustvik møtte, foruten Mari Sundli Tveit, divisjonsdirektør for strategi i Direktoratet for e-helse, Karl Vestli, leder for bærekraft og helse i Abelia, Tarje Bjørgum, prorektor Toril Nagelhus Hernes i NTNU og konserndirektør Morten Dalsmo i SINTEF Digital til debatt om digitaliseringen i helsetjenesten. Det var et tema som skapte engasjement både hos publikum, som strømmet til da dørene åpnet, og på scenen. Moderator var kommunikasjonssjef i SINTEF Digital, Mala Wang-Naveen.

Karl Vestli erkjente at mange av problemstillingene knyttet til digitalisering i helsesektoren har vært en utfordring i lang tid, og at disse har blitt enda tydeligere under pandemien. Men han kunne også fortelle om gode initiativ og samarbeid om nye, digitale løsninger det siste halvannet året. Bjørgum, på sin side, etterlyste imidlertid bedre samarbeid og mer handling.

- Det går altfor tregt. Det er veldig dårlig offentlig og privat samarbeid i Norge, parerte han.

- Vi må tenke nytt

Flere av paneldeltakerne trakk frem viktigheten av samarbeid mellom ulike aktører i det offentlige, i næringslivet og i instituttsektoren, samt brukere av nye digitale løsninger i helsesektoren.

- Samskaping er et viktig tema. Skal vi få til den radikale innovasjonen som vi trenger for å løse utfordringene, må vi få til samskaping. Og det er noe vi brenner for i SINTEF: Å bidra til og være en del av et innovasjonsøkosystem, sa SINTEF Digitals konserndirektør Morten Dalsmo.

- Vi må tenke nytt når det gjelder virkemidler og vi må tenke nytt når det gjelder å ta kunnskap i bruk. Det er mye kunnskap i instituttsektoren som kan være med på å løse utfordringene, sa han og fikk gehør hos Sundli Tveit.

- Nå er det om å gjøre for oss alle sammen, ikke minst med tanke på digitalisering, å ta med alt vi har lært videre og gjøre det bedre, sa Norges forskningsråds direktør.

Se hele debatten lenger opp i denne saken. Der får du høre hvilke utfordringer sykepleierne står overfor og hvordan paneldeltakerne mener vi skal løse disse i kjølvannet av pandemien.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson