Til hovedinnhold
Norsk English

Bygg i hagen

Ingenting er triveligere enn å tilbringe tid i sin egen hage. SINTEF gir gode råd og eksempler på riktig utførelse for deg som vil bygge et vakkert uterom. Foto: SINTEF
Du kan gjøre mye ut av uterommet med enkle byggeprosjekter. En ny bok fra SINTEF viser hvordan.

SINTEF har gitt ut en bok for deg som ønsker å oppgradere uterommet med murer, gangveier, skjermvegg, terrasse, steinbelegg, en praktisk trapp eller en hagedam.

Ved å forberede deg godt, kan du unngå de mest grunnleggende fellene.

Vis hensyn til naboen

Før du begynner å bygge noe som helst, må du sette deg inn i regelverket. Noen konstruksjoner er søknadspliktige, for eksempel skjermvegger som er høyere enn 1,8 m.

Det er også viktig å være klar over at selv om byggeprosjektet ditt ikke er søknadspliktig i henhold til byggereglene, kan du ikke sette opp hva som helst hvor du vil,  sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.

Grannelova sier at det du bygger ikke skal være til fare eller urimelig ulempe for naboen. Det skal også være tilpasset stedets karakter.

detaljtegning som viser oppbygging av støttemur
Tverrsnitt av støttemur murt som tørrmur. Den synlige flaten kalles visflate. Illustrasjon: SINTEF

Ikke slurv med grunnarbeidet

Boka Bygg i hagen viser anbefalte løsninger for grunnarbeid og fundamentering av stolper, trapper og murer. Blant annet er bygging av støttemurer grundig behandlet.

En mur må helle innover for at resultatet skal bli pent. Drenering bak steinene skal hindre at muren presses fram. Slurver du her, kan muren bli stygg over tid, forklarer Hjorth-Hansen.

Detaljtegning som viser oppbygging av stolpefundament
Grunn fundamentering med telesikring av stolpefundament. Fundamenteringen må tilpasses frostmengden på stedet. Illustrasjon: SINTEF

Kontaktperson