Til hovedinnhold
Norsk English

Ombord på Vision of the Fjords

SFI Manufacturing høst-workshop 2017. Video: SFI Manufacturing
SFI Manufacturing høst-workshop 2017. Video: SFI Manufacturing
Mandag 30. og tirsdag 31. oktober arrangerte det tverrfaglige forskningssenteret SFI Manufacturing en høst-workshop i Nordfjord. Workshopen fant sted på Brødrene Aas prisbelønnede sightseeingbåt "Vision of the Fjords".

SFI Manufacturing er et tverrfaglig forskningssenter som har som visjon å vise at bærekraftig og avansert produksjon er mulig i høykostland, med de riktige produktene, teknologiene og menneskene involvert på en riktig måte. Senteret fokuserer på multi-materielle produkter og produksjonsprosesser, robust og fleksibel automatisering, og bærekraftige og innovative organisasjoner.

Høst-workshopen til forskningssenteret startet mandagskveld i flotte omgivelser på Gloppen Hotell, hvor senterleder Sverre Gulbrandsen-Dahl ønsket 53 forskere, stipendiater og deltakere fra industribedriftene i konsortiet velkomne. Forsamlingen fikk en rekke korte presentasjoner fra Ottar Henriksen (SINTEF Raufoss Manufacturing), Heidi Dreyer (NTNU), Bjørn Øvsthus (Mjøs Metallvarefabrikk), Håkon Raabe (SINTEF Raufoss Manufacturing) og Ole Hoen (GKN Aerospace Norway).

– Og i tillegg var ordfører Leidulf Gloppestad tilstede, for å ønske oss personlig velkommen i Gloppen, forteller Anja Solheim, forskningsleder i SINTEF Raufoss Manufacturing og medarrangør av workshopen. Etter presentasjonene ble det tapas og ølsmaking i kjelleren til hotellet.

Læring, inntrykk og norsk natur

Dagen etter gikk deltakerne tidlig ombord på Vision of the Fjords, Brødrene Aas svarthvite prisbelønnede sightseeingbåt. Sverre Gulbrandsen-Dahl åpnet dagen med statusen til SFI Manufacturing i dag, og planene for senteret i fremtiden. – Og mens vi kjørte inn i Nordfjord, fortalte Tor Øyvind Aa, daglig leder i Brødrene Aa, om fartøyet, omgivelsene og historien til bedriften, forteller Anja Solheim.

Hovedfokus på denne workshopen var forskningsområde 1, Multi-materielle Produkter og Produksjonsprosesser. Forskningsleder Einar Hinrichsen i SINTEF Materialer og kjemi delte høydepunktene fra forskningen så lenge, og forskere og stipendiater presenterte sine spennende prosjekter.

– Senere på dagen jobbet vi med gruppeoppgaver, og fikk vi en omvisning på Brødrene Aas produksjonslokaler i Hyen, forteller Sverre Gulbrandsen-Dahl. Deltakerne fikk et innblikk i hvordan Vision of the Fjords blir konstruert, og fikk høre om planene til Future of the Fjords, en ny båt ganske maken til første båten, men to meter lenger og med kun elektrisk maskineri.

– Oppsummert så var dette en meget vellykket workshop, med trivelig samvær og mye læring, inntrykk og norsk natur. Vi vil gjerne takke alle som har bidratt til workshopen, og Brødrene Aa for fantastisk innsats som vertskap for workshopen!

Workshopen fant sted på Brødrene Aas hybrid elektriske sightseeingbåt Vision of the Fjords. Foto: Emil Rasmussen fotografi

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

SFI Manufacturing

Prosjektvarighet:

01.06.2015 - 31.05.2023

Kontaktperson:

Sverre Gulbrandsen-Dahl

Kontaktperson