Til hovedinnhold
Norsk English

Jubler over havvindsatsning

Norge er i dag en sterk leverandør opp mot offshore havvind. Industrien leverer blant annet understell, kontrollsystem, nettilkobling, drifts- og vedlikeholdssystemer, sier Jon Olav Giæver Tande i SINTEF.
Norge er i dag en sterk leverandør opp mot offshore havvind. Industrien leverer blant annet understell, kontrollsystem, nettilkobling, drifts- og vedlikeholdssystemer, sier Jon Olav Giæver Tande i SINTEF.
Stortinget åpner opp for utbygging av havvindparker i Norge. Forskere jubler over beslutningen.

– Dette er en fantastisk nyhet. Med våre egne vindparker, vil vi kunne utvikle teknologien enda et hakk videre og industrien får mulighet til å vise seg fram som leverandør, sier John Olav Tande, sjefsforsker i SINTEF Energi.

Han får støtte fra NTNU, som sammen med SINTEF er internasjonalt ledende på offshore vind:

– Det er ikke mangel på strøm i Norge, men dette gir store muligheter for næringsutvikling. Flytende havvindteknologi kommer fra olje- og gassnæringen. Store konstruksjoner som flyter i havet, er også noe som er svært relevant for havbruksnæringen. Dette samspillet kan gi store muligheter for næringsvirksomhet for Norge i tida framover, sier Johan Hustad, direktør for NTNU Energi.

Stortinget vedtar i dag at det skal bygges ut anlegg for flytende havvindkraft i Norge. Det skjer fordi Høyre, Frp, KrF og Venstre under behandlingen av statsbudsjettet på Stortinget bestemte seg for å gå et skritt lengre enn de gjorde i budsjettforhandlingen.

– Vi i energi- og miljøkomiteen mente at forslaget i statsbudsjettet ikke var offensivt nok, sier nyvalgt stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle til Dagbladet.

De borgerlige partiene slår fast at det skal åpnes ett til to områder for flytende havvindkraft i norske farvann. Det skal også følge med støtte fra Enova, slik at ett fullskala pilotanlegg kan komme på plass.

– Norge er gode på alt annet enn turbiner: Understell, kontrollsystem, nettilkobling, drifts- og vedlikeholdssystemer. Alt dette kan vi levere på, sier Tande.

Sjefsforskeren har spesielt høye forventninger til fullskala pilotanlegget fordi det ifølge ham vil gi tilgang til nye data som vil skape bedre modeller og metoder, som igjen vil forsterke Norge som verdensledende innen havvindforskning.

SINTEF og NTNU begynte allerede tidlig på 2000-tallet å forske på flytende havvind. Den gangen var det første versjon av Statoils Hywind, som ble testet i Havlaboratoriet i Trondheim. Nylig ble Hywind (verdens første flytende vindpark) satt i drift utenfor Skottland. Nå kan Norge følge etter.

Prosjektinformasjon

Prosjektvarighet:

01.01.2009 - 31.12.2017

Kontaktperson:

John Olav Giæver Tande

Utforsk fagområdene

Kontaktperson