Til hovedinnhold
Norsk English

i4plastics på verdens største messe for plast

Silje Aschehoug og Inger Gamme på messa. Foto: i4plastics
Verdens største messe for plast og gummi som arrangeres hvert 3. år i Dusseldorf, K Messe, er unnagjort for denne gangen. Fra i4plastics-miljøet var både Kongsberg Automotive, Nammo, Oma Plast, Hexagon Ragasco og SINTEF Raufoss Manufacturing representert.

K Messa, som er verdens største messe for plast og gummi og arrangeres hvert 3. år i Dusseldorf, er unnagjort for denne gangen (K 2016). Gjennom 8 dager var mer enn 230 000 besøkende innom messas 3285 utstillere. Alle de største leverandørene til utstyr for sprøytestøping var tilstede og viste fram sine siste innovasjoner. Utstillerne overgikk hverandre i kreative og spennende måter å presentere nye materialer og utstyr på.

Fra i4plastics-miljøet var både Kongsberg Automotive, Nammo, Oma Plast, Hexagon Ragasco og SINTEF Raufoss Manufacturing representert. Mange av deltagerne hadde vært på K Messa tidligere, mens for andre igjen var møtet med messa overveldende.

Termoplast

Det var 17 store messehaller fordelt på tema, som maskiner og utstyr for plast- og gummiindustrien, råmaterialer og additiver, halvfabrikata, teknisk utstyr, forsterke plast, spesialshow og science camp. Selv om variasjonen var stor, er det likevel ingen tvil om at termoplastindustrien blir stadig større og synligere på K Messa. På science camp fikk ungene boltre seg med å lage robotløsninger med legorobot, så rekrutteringsaspektet til bransjen blir også ivartatt.

Vakuummetallisering

Stadig flere utstillere presenterte også sine løsninger for vakuumetallisering av plast som svar på REACH regelverket som i løpet av få år vil gjøre det vanskelig å bruke krom i lakken. Mange har funnet gode løsninger for interiørkomponenter, men på eksteriørsiden var det fortsatt få tilbydere. Men det var liten tvil om at mange bedrifter og store forskningssenter setter inn store ressurser på å løse denne utfordringen.

Industri 4.0

Et stort antall leverandører markedsførte også sine industri 4.0 løsninger, med software som muliggjør bedre styring og kontroll med produktkvalitet i alle prosesstrinn. Det var gledelig å se at også brukergrensesnittene begynner å bli bedre og mer intuitive.

Bioplaster

i4plastics fant en del leverandører av bioplaster (plaster lagd av fornybart materialer) både til konvensjonell sprøytestøping, men også som filament til 3D printere. Det var også gledelig å se det store antallet maskiner og utstyr for gjenvinning og regranulering. På neste messe om 3 år ønsker i4plastics enda større fokus på det grønne skiftet, og håper plastbransjen følger med.

Eksperimenter med plast. Foto: K Messe
På science camp fikk ungene boltre seg med å lage robotløsninger med legorobot. Foto: K Messe
Energi- og ressurseffektive produkter blir stadig viktigere. Foto: i4plastics

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

i4plastics

Prosjektvarighet:

01.07.2014 - 01.07.2017

Kontaktperson:

Silje Helene Aschehoug

Kontaktperson