Til hovedinnhold
Norsk English

- Gass er viktigst i miljøkampen

Norges viktigste bidrag til å få ned de globale utslippene er økt produksjon av gass.

Det mener administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som nylig besøkte MARINTEK i forbindelse med et møte bransjeorganisasjonen hadde i havlaboratoriet.



- Miljøkampen er ikke et kretsmesterskap. Det handler om å redusere de globale utslippene. Hvis Norge kan bidra til å få ned bruken av kull ved hjelp av å produsere mer gass, er dette det beste bidraget vi kan gi for å få ned utslippene globalt, sier Schjøtt-Pedersen.

Bilde av Schjøtt-Pedersen på talerstolen
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er adm.dir i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass. Han tror nedturen i oljenæringen vil vare i minst tre år til.

Oljebransjen møttes på MARINTEK

Over 60 personer fra forskningsmiljøet i Trondheim, samfunnstopper og oljenæringen møttes på Tyholt for å diskutere næringens framtid. Den tidligere toppolitikeren ser lyst på fremtiden, selv om han innser at nedturen vil vare i flere år til.
- De analysene vi støtter oss på, viser at nedturen vi fortsette i tre år til. Gitt at vi får en økning i oljeprisen allerede neste år, har vi godt håp om at man begynner å ansette folk i 2019 og 2020, og da peker pilen oppover igjen. Men det kommer ikke til å nå det nivået oljenæringen hadde i 2014, og det bør det kanskje heller ikke gjøre, sier han.

- Ocean Space Centre er viktig

Konsernsjefen i SINTEF var også til stede på dialogmøtet og hun er svært fornøyd med at bransjeorganisasjonen ønsker enda mer fokus på forskning.
- En stor satsing er fremtidens kunnskapssenter for havrommet, Ocean Space Centre. Det vil handle om fartøyer, det vil handle om forståelse av strøm og vind, og det vil selvfølgelig handle om de biomarine næringene. I tillegg til viktige forutsetninger som legges for olje- og gassbransjen, er Ocean Space Centre et viktig løft for å utløse det kjempepotensialet for vekst som vi ser komme innenfor havbruksnæringen, sier Alexandra Bech Gjørv.

Mange folk samlet i havlaboratoriet
Foto: Siw Hermanstad

Økt utvinningsgrad

Stort potensial er det også innen oljenæringen.
- Om utvinningsgraden økes med en prosent, vil dette gi en verdiskapning på 300 milliarder kroner. For å lykkes med dette, er vi helt avhengig av å jobbe tett med forskningsmiljøer som NTNU, MARINTEK og SINTEF, avslutter Schjøtt-Pedersen.