Til hovedinnhold
Norsk English

TE-02 Høytemperatur varmepumper for CO2-fangst

Analyse og drift av en integrert høytemperaturvarmepumpe i en aminbasert og solcelleassistert CO2-fangstprosess.

Kontaktperson

Butan varmepumpe
Butan varmepumpe

Motivasjon og relevans

For å få til en vellykket energiomstilling og en karbonnøytral fremtid er det behov for både forurensningsforebyggende teknologier og end-of-pipe-teknologier [1], [2]. Karbonfangst og -lagring (CCS) ved hjelp av amin er en lovende løsning, men prosessen krever en betydelig mengde varme på rundt 110°C til 130°C. Energibehovet i dagens aminobaserte absorpsjonsprosesser dekkes ofte av damp fra fossilt brensel, noe som reduserer den overordnet effektiviteten av CCS-prosessen.

Bakgrunn

For å kunne redusere energibehovet av fangst prosessen, har vi utviklet et integrert konsept, som kombinerer amin-basert CCS med en høytemperaturvarmepumpe (HTHP) og solfangere.

Tilgjengelige varmekilder som kan brukes av en varmepumpe er CO2-kjøling før kompresjon (50°C til 80°C) samt gasskjøling oppstrøms CCS-enheten. Som ekstra varmekilde er det vurdert å bruke en nyutviklet fotovoltaisk hybrid solfanger (PVT) med delvis kraft- og varmeforsyning ved 40°C til 60°C. En prototype av konseptet har blitt bygd i våre laboratorier.

Oppgave

Innledende beregninger har vist at konseptet kan redusere energiforbruket av systemet, med en COP (Coefficient of Performance) rundt 2.3. Som et neste trinn er det planlagt en eksperimentell validering av det komplette solcelleassisterte HTHP/CCS-systemet.

Oppgaven består i å:

  • Sette seg inn i prototype konsept
  • Utføre spesifikke tester av prototypen
  • Datasamling og analyse

Oppgaven knyttes til prosjektet "TrineFlex", et EU-prosjekt for å undersøke fleksibilitet og bærekraftig omstilling av industrielle prosesser. 

Forutsetninger

Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):

  • Varmepumper og/eller CCS
  • Databehandling
  • Operasjonsanalyse, Dataanalyse

Hovedveileder Marco Bless

Medveileder Ole Marius Moen

Slik søker du:

Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.

Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.

Stillingene fylles fortløpende. Vi anbefaler deg derfor å søke tidlig.


Søk her

Søknadsfrist er 5. november kl 23.59. 


Se alle sommerjobber i SINTEF Energi