Til hovedinnhold
Norsk English

ES-14 Modellering av vannkraft og elektrisitetsmarked

Modellering av vannkraft og elektrisitetsmarked med hjelp av et rykende ferskt API til SINTEF sine langtidsmodeller

Kontaktperson

Motivasjon og relevans

Vannkraften er en begrenset ressurs som bør brukes mest mulig effektivt, slik at vi minimerer påvirkningen på miljø, natur og klima. SINTEF Energi har utviklet ulike matematiske modeller for produksjonsplanlegging og kraftmarkedsanalyser som brukes både for å analysere konsekvenser av eventuelle endringer i systemet, men også for best mulig drift av det eksisterende. Disse verktøyene er de beste av sitt slag i verden for modellering av kraftsystemer dominert av vannkraft, og de brukes daglig i operativ drift av alle de største aktørene i kraftmarkedet i Norden. SINTEF sine vannkraftmodeller er dermed helt sentrale både for dagens kraftsystem, men også for det grønne skiftet.

Bakgrunn

SINTEF Energi sine modeller for vannkraft og kraftmarkeder brukes operativt både av de fleste vannkraftprodusenter og TSO-er i Norden, samt for analyser hos NVE (blant annet i forbindelse med konsesjonssøknader). Kjennskap til teorien bak og bruk av disse modellene er en stor fordel for kandidater som ønsker å jobbe i kraftbransjen.

De ulike vannkraftmodellene fra SINTEF har ulik tidshorisont og geografisk utstrekning, samt et stort spenn av hvor mange fysiske detaljer som representeres i modellene. I den ene enden av skalaen finner vi det som kalles langtidsmodeller (LTM), og to eksempler på dette er Samkjøringsmodellen (EMPS) og Vansimtap (EOPS). Disse to modellene springer ut av en kodebase som har eksistert siden slutten av 1960-tallet, og har blitt konstant videreutviklet av forskere og IT-folk for å løse stadig nye typer problemer.

Som en følge av hvordan disse verktøyene har blitt til, så er det klassiske brukergrensesnittet til LTM litt mer gammeldags enn hva de fleste er vant med fra moderne programvare, men som en del av et helt avgjørende moderniseringsprogram holder SINTEF Energi nå på med å utvikle et helt nytt og komplett LTM API for modellering og simulering. Det nye API-et vil gjøre det veldig mye enklere både å komme i gang med bruk av modellene, men også å endre på komponenter og input, og dermed vesentlig akselerere læringsprosessen med bruk og forståelsen av hvordan modellen fungerer. 

Denne oppgaven vil gi en helt unik mulighet til å få erfaring med den nye generasjonen verktøy for kraftbransjen allerede mens de er under utvikling, samt muligheten til å være med og påvirke veien videre for disse helt avgjørende modellene for vannkraft i Norden.

Oppgave

Arbeidet knyttes til videreutvikling og testing av et nytt LTM API under utvikling ved SINTEF Energi. Kandidaten forventes å sette seg inn i hvordan modellene fungerer, lage eksempler som illustrere ulike funksjonaliteter og aspekter ved modellene, kjøre simuleringer, analysere resultatene og dokumentere prosessen. 

Oppgaven består i å:

  • Implementere, kjøre, analysere og dokumentere test-case for det nye LTM API.
  • Forsøke å finne begrensninger og bugs i API-et, gjennom systematisk utprøving av funksjonalitet. 
  • Mulighet for å bistå med utbedring av feil og mangler i API-et.

Oppgaven knyttes til disse prosjektene ved SINTEF Energi:

Forutsetninger

Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):

  • Programmering (fortrinnsvis Python og/eller C++). Python for bruk av API, C++ for utvikling av API.
  • Vannkraft og/eller kraftmarkeder

Hovedveileder: Bernt Galtrud

Medveiledere: Emil Lysholm, Birger Mo og Markus Lysne

Slik søker du:

Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.

Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.

Stillingene fylles fortløpende. Vi anbefaler deg derfor å søke tidlig.


Søk her

Søknadsfrist er 12. november kl 23.59. 


Se alle sommerjobber i SINTEF Energi