Til hovedinnhold
Norsk English

Riktige løsninger for vegger mot terreng

"Lag rom i kjelleren" viser godkjente løsninger for yttervegger mot terreng. Illustrasjon: SINTEF
Boka "Lag rom i kjelleren" viser godkjente løsninger for yttervegger mot terreng.

Boka Lag rom i kjelleren viser godkjente løsninger når du skal bygge i kjelleren.

Utvendig isolering er best

Selv med ny drenering og utvendig isolering risikerer man at fundamentene står i kontakt med fuktig byggegrunn. Det kan gi kapillæroppsug av fukt fra grunnen. Ved å bruke diffusjonsåpen isolasjon og grunnmursplate utenpå isolasjonen, får veggen mulighet til å tørke utover. På innvendig side må veggen også være diffusjonsåpen, det vil si at den må være uten dampsperre.

Hovedalternativer for å bygge opp kjellervegg hvor det skal innredes oppholdsrom:

  • isolasjon plassert på utsiden av ytterveggen/grunnmuren. Dette er den gunstigste løsningen for å hindre fuktproblemer, men krever at man graver opp utvendig. Helst bør all isolasjon, eller minst 50 %, plasseres på utvendig side.
  • isolasjon plassert både på innvendig side av ytterveggen/grunnmuren og på utvendig side.
  • isolasjon plassert på innvendig side av ytterveggen/grunnmuren. Dette er den enkleste og billigste løsningen, men innebærer risiko for fuktproblemer.

Med utvendig isolering blir den eksisterende veggen varmere og dermed tørrere. Hvis du velger denne løsningen og graver opp på utsiden av kjellerveggen, anbefaler vi at drenering og øvrig fuktsikring blir oppgradert samtidig.

Løsninger som tilfredsstiller TEK

Lag rom i kjelleren viser hvordan du sørger for fuktsikring og radonsikring og hvordan du bygger en leilighet med god planløsning i kjelleren. Boka viser løsninger som tilfredsstiller lovverket, og anbefalinger for en bolig med god kvalitet. Løsningene er hentet fra Byggforskserien.

Kjøp  boka: Lag rom i kjelleren

 

 

Kontaktperson