Til hovedinnhold
Norsk English

Evaluering av Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033)

Prosjektet er en niårig forskningsbasert følgeevaluering av Opptrappingsplanen for psykisk helse (OPSY). Evalueringen skal gi kunnskap om gjennomføring og resultater, og danne grunnlag for eventuelle justeringer underveis.

Kontaktperson

Opptrappingsplanen for psykisk helse

Opptrappingsplanen for psykisk helse er en langvarig, bredt anlagt plan for utvikling og forbedring innenfor psykisk helsefeltet. Planen har som overordnet mål at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at de som har behov for psykisk helsehjelp skal få god og lett tilgjengelig hjelp. 

Tre innsatsområder

Planen har tre innsatsområder: Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid, gode tjenester der folk bor og tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov. Til sammen omfatter planen nesten 100 tiltak. Utvikling og iverksetting av planen involverer flere sektorer (helse og omsorg, familie og oppvekst, utdanning, velferd, arbeid, kultur og justis) og en rekke ulike aktører som departementer, direktorater, andre underliggende etater, tjenesteutøvere, bruker- og pårørendeorganisasjoner og andre intresseorganisasjoner. Innretning og detaljer kan leses i Meld. St. 23 (2022-2023) Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033).

Faksimile fra Helse- og omsorgsdep.

Helsedirektoratet ble gitt i oppdrag å etablere et evalueringsprogram i samarbeid med Folkehelseinstituttet - FHI, og et omfattende følgeforskningsprosjekt ble lyst ut. Helsetjenesteforskere i SINTEF, med lang erfaring innen psykisk helsefeltet, ble valgt til å gjennomføre evalueringen. 

Fleksibel og dynamisk tilnærming

Fordi planen er langvarig og omfattende, og tiltakene fases inn over mange år, er en fleksibel og dynamisk tilnærming valgt i evalueringen. Prioritering av forskningsspørsmål vil tilpasses innfasing og kunnskapsbehov, og gjøres med involvering av relevante aktører. Metodetriangulering, det vil si bruk av ulike kvalitative og kvantitative data og metoder, vil bidra til at gjennomføring og resultater blir belyst både i bredde og dybde.  

SINTEF samarbeider med Regforsk-gruppen ved NTNU og med AHUS, to sterke forskningsmiljø på metode og på psykisk helse- og rusfeltet.

 


Rapport 2025: Sammenhenger mellom ressursinnsats i kommunalt psykisk helse- og rusarbeid og bruk av spesialisthelsetjenester 

Rapporten presenterer resultater fra et tilleggsoppdrag i IS-24/8-prosjektet, som SINTEF har gjort på oppdrag for Helsedirektoratet. Vi har blant annet undersøkt sammenhengen mellom årsverksrater i kommunalt psykisk helse- og rusarbeid og helsetjenestebruk for psykisk helse-diagnoser hos fastlege, legevakt og i psykisk helsevern og TSB – fordelt på barn/unge og voksne. Tabelldata er hentet fra IS-24/8, KPR/KUHR, NPR og SSB. Det presenteres deskriptiv statistikk og resultater fra regresjonsanalyser, inkl. modeller som tester om endring i ressursinnsats i kommunene ett år predikerer framtidig aktivitet i spesialisthelsetjenesten, og omvendt (Granger-kausalitetsanalyser). Rapporten er blant annet relevant som kunnskapsgrunnlag for Opptrappingsplanen for psykisk helse (2023-2033). 

Last ned rapporten her

 

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2033

Partnere

Regforsk-gruppen ved NTNU og AHUS

Utforsk fagområdene