Norsk Kylling drifter en helintegrert verdikjede for bærekraftig produksjon av slaktekylling i Midt-Norge.
Hele 70% av klimafotavtrykket til Norsk Kylling sin verdikjede kommer fra fôret kyllingen spiser, med importert soya som en av hovedkildene. Norsk Kylling har derfor satt seg som mål å fjerne soya og halvere fôrets klimafotavtrykk innen 2030. En mulighet for å oppnå dette er å benytte proteinrike fôrråvarer som baserer seg på sirkulære bioressurser og som er mindre egnet direkte som mat til mennesker.
To lovende nye fôrråvarer som kan erstatte soya i kyllingfôr er melorm og mikroalger. Et restprodukt fra melormproduksjon er frass (ekskrementer og fôrrester). Frass og melorm produseres i et forhold på 1:1, noe som stiller krav til en god utnyttelse av frass, for å sikre bærekraft og sirkularitet.

En mulighet er å utnytte næringsstoffene fra insektfrass til produksjon av mikroalger. Mikroalger er en mangfoldig gruppe encellede, fotosyntetiske organismer med svært forskjellige krav og toleransegrenser når det gjelder temperatur, pH, CO2-nivå, salinitet, konsentrasjon av tungmetaller og næringssalter. Som et eksempel så er toleransenivået for nitrogen i form av ammonium (den dominerende formen av nitrogen i insektfrassekstrakt) svært varierende mellom arter, og for høye nivå kan ha en sterkt negativ effekt på vekst og evne til fotosyntese.
Målet med dette prosjektet er å avgjøre om man kan oppnå effektiv produksjon av næringsrike mikroalger egnet til kyllingfôr-produksjon ved bruk av et frassbasert vekstmedium. I denne sammenhengen vil egnetheten til insektfrassekstrakt som dyrkingsmedium til utvalgte mikroalger undersøkes, mikroalgeartene med høyest produktivitet vil identifiseres, næringsverdi og kjemisk sammensetning til algebiomassen vil bestemmes, og det vil vurderes om biomassen vil kunne fungere som proteinråvare i kyllingfôr og dermed bidra til å erstatte soya.