Til hovedinnhold
Norsk English

MikRho - Etablere Rhodomonas kultur med gunstig mikrobiom tilpasset industriell produksjon

MikRhos vil etablere en stabil, reproduserbar mikroalgekultur optimalisert for industriell produksjon, som har et gunstig mikrobiom, god næringssammensetning og økt vekstrate.

Kontaktperson

Gjennom prosjektet MikRho ønsker CFEED, i samarbeid med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og SINTEF Ocean, å styrke industriell satsing på mikroalger ved å bidra med økt kunnskap om interaksjonene mellom mikrobiomet og mikroalgen Rhodomonas.

Kunnskapen skal benyttes til å etablere Rhodomonas-kulturer med gunstige bakteriesamfunn, økt vekstrate og stabilitet, samtidig som påvirkningen av dyrkingsteknologi og -forhold evalueres.

Mikroalger og hoppekreps

Som en av de største mikroalgeprodusentene i Norge, er CFEED med å tilby bærekraftige fôrløsninger gjennom sin produksjon av mikroalger og hoppekrepsen Acartia tonsa. Hoppekreps er en type små krepsdyr, som i naturen er viktige beitedyr for fisk, hval og andre krepsdyr.

Hoppekrepsen CFEED produserer benyttes videre som fôr til blant annet torsk berggylte og havbrasme, hvor den gjennom å øke vekst, overlevelse og forbedret fiskekvalitet er med å bedre fiskevelferden og produktiviteten.

En stabil tilførsel av høykvalitets mikroalger er avgjørende for å ha en hoppekrepsproduksjon av jevn og god kvalitet. Mikroalgeproduksjonen er derfor grunnpilaren i CFEEDs produksjonskjede.

En mikroalgeproduksjon starter fra ørsmå volumer av en algekultur, og skaleres derfra gradvis opp til større og større enheter før den kan høstes i en industriell produksjon.

Bakterier i algekulturen blir ofte regnet som kontaminering og noe uønsket, og bakteriene kan påvirke veksten av algeceller negativt og føre til uventet kollaps av algekulturen. For industrielle aktører er en slik uforutsigbarhet utfordrende. Samtidig viser forskning at det finnes bakterier som fungerer motsatt, ved å promotere algevekst, stabilisere algekulturen og tilby fordeler i nedstrøms prosessering av mikroalgene.

Å øke kunnskapen om hvordan man skaper et gunstig miljø og stabiliserer mikrobiomet (samlingen av mikroorganismer) fra småskala dyrking opp til industriell produksjon er derfor et viktig utviklingsområde for mikroalgeindustrien i Norge og resten av verden de kommende årene.

Nøkkelinfo

Partnere

Prosjektvarighet

2024 - 2028

Utforsk fagområdene