Til hovedinnhold
Norsk English

InterLES

Neste generasjons smarte varmtvannstanker med integrert latent energilagring

Kontaktperson

InterLES vil utvikle neste generasjons varmtvannsberedere (VVB) med integrert latent varmelagring for å øke VVBs energilagringskapasitet og samtidig redusere energitap og miljøpåvirkning.

Skal vi nå EUs ambisjoner om klimanøytralitet innen 2050, må vi gå bort fra fossile brensler og satse mye mer på variable energikilder, som vind- og solenergi. Denne overgangen vil imidlertid kreve økt fleksibilitet fra sluttbrukerne. Desentraliserte energikilder vil være en nøkkelkomponent i å utvikle fremtidige, fleksible energisystemer samt bidra til å ivareta tilstrekkelig tilgang på energi.

Konvensjonelle varmtvannsberedere lagrer varmtvann ved temperaturer mellom 50 °C og 90 °C, og fungerer som en energilagringsenhet som gir fleksibilitet til forbrukeren og, potensielt til nettoperatører. Ifølge Eurostat sto vannoppvarming i EU-husholdninger alene for et energiforbruk på 430 TWh i 2020, hvorav 42 % kom fra fossile brensler.

Det økende presset for lavere CO2-utslipp, økt energieffektivitet kombinert med stigende strømpriser har ført til økt søkelys på energilagring. Gjennom energilagring kan man forflytte energiforbruket bort fra tidspunkt hvor tilgangen på strøm er lav (som resulterer i høye energikostnader) til tidspunkt hvor tilgangen på fornybar strøm er høy (og dermed billig). Oppgradering av VVB-er med høyere lagringskapasitet og lavere varmetap har derfor et betydelig potensial for å påvirke det grønne skiftet ved å ta i bruk mer av fornybar kraft. I tillegg vil teknologiutviklingen bidra til økt verdiskapning for bedriften. I InterLES jobber Sintef sammen med Høiax for å finne innovative løsninger som skal kunne være med på teknologiutviklingen som trengs for at vi skal nå klimamålene.

Partnere:


InterLES er et innovasjonsprosjekt i næringslivet, finansiert av Norges forskningsråd.


 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2026