Til hovedinnhold
Norsk English

Evaluering av tilstedeværende lege på AMK

Denne evalueringen er del av et større arbeid om ressursutnyttelse i luftambulansetjenesten. I en periode på fem måneder i 2024 har AMK Sør-Trøndelag prøvd ut tilstedeværende AMK-lege. Målet med evalueringen er å kartlegge AMK-legenes og AMK-operatørenes erfaringer med tilstedeværende AMK-lege.

Kontaktperson

Photo: kelvn/Shutterstock

Økning i antall henvendelser til AMK-sentralene

Både i Norge og i resten av den vestlige verden har det vært en jevn økning i antall henvendelser til AMK-sentralene de siste årene. En aldrende befolkning med flere kroniske sykdommer, og generelt lavere terskel for å kontakte nødetatene, kan ha bidratt til denne utviklingen. Denne økte aktiviteten har ført til en større belastning på både AMK-sentralene og de som skal rykke ut til pasientene. For å møte denne utfordringen må vi finne smartere måter å utnytte begrensede bil- og luftambulanseressurser. 

Potensielle rollekonflikter

AMK-sentraler har AMK-leger tilgjengelig for medisinsk rådgivning, en rolle som oftest innehas av vakthavende luftambulanselege på nærmeste helikopterbase. Ifølge offentlige utredninger kan dette føre til utfordringer som begrenset tilgjengelighet for AMK-operatører og potensielle rollekonflikter.

Beslutning om utrykning flyttes fra helikopterlegen til AMK-legen

Med tilstedeværende AMK-lege flyttes beslutning om utrykning med helikopteret på luftambulansebasen fra helikopterlegen på vakt, over til den tilstedeværende AMK-legen. Denne legen kan i tillegg bistå med medisinskfaglig og operativ rådgiving til AMK-operatørene ved behov. Hvilke effekter dette har hatt, skal evalueres både kvantitativ og kvalitativt i et samarbeid mellom St. Olavs hospital, Stiftelsen Norsk Luftambulanse og SINTEF. Resultatene skal kunne brukes både som støtte for beslutninger om fremtidig organisering av AMK og til nasjonal og internasjonal publisering. 

Gjennomføring

SINTEF har ansvar for gjennomføring av den kvalitative evalueringen av AMK-legenes og AMK-operatørenes erfaringer, og samler inn data ved hjelp av fokusgrupper og intervju. 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2025

Finansiering

St. Olavs hospital HF

Samarbeidspartnere

St. Olavs hospital og Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Prosjekttype

Oppdrag

Utforsk fagområdene