Gjennom å følge et stort utvalg av medlemmer i både Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO) og Norsk Sykepleierforbund (NSF), er målet å få mer kunnskap som kan bidra til et sterkere og mer systematisk HMS-arbeid i både offentlig og privat sektor.
Seniorforsker i SINTEF og initiativtaker til studien, arbeidsmarkeds-økonom Solveig Osborg Ose:
Vi er særlig opptatt av ansatte som yter hjelp og bistand til mennesker i ulike livsfaser. Dette er typisk, men ikke nødvendigvis, kvinnedominerte yrkesgrupper
Brennaktuelt tema
Temaet HMS i tjenester der ansatte yter tjenester til befolkningen opptar mange i samfunnet, og Ose har forsket på dette i en årrekke. Hun har gitt ut to bøker om emnet (Ose 2020, 2016), og holder mange foredrag i året fra sine bøker. Et godt etablert samarbeid med Norsk Sykepleierforbund (NSF) har gitt grobunn for idéen om å involvere flere fagforeninger i forskningen på arbeidsbetingelser og arbeidsmiljø.
Ose:
Fagforbundet har medlemmer i slike yrker, både i offentlig og privat, og det har derfor stor verdi at de deltar i forskningsprosjektet. Medlemmene i FO arbeider i hovedsak i offentlige tjenester. Den store visjonen er et styrket HMS-arbeid.
Digital spørreundersøkelse
Medlemmer fra de tre forbundene vil i løpet av våren 2024 få tilsendt en undersøkelse via e-post, som fylles ut av hver enkelt via PC eller mobil.
Av de som mottar undersøkelsen er et utvalg på 30 000 medlemmer i Fagforbundet, som representerer yrkesgrupper som er valgt ut i denne omgang. Disse gruppene er blant annet helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, ambulansearbeidere, barne- og ungdomsarbeidere, frisører, dyrepleiere, trafikkbetjenter, billettkontroller, brannforebyggere, bussjåfører, badevakter, ansatte i NAV, skolesekretærer, helsesekretærer og ambulansearbeidere.
Undersøkelsen sendes ut til alle de rundt 36 000 medlemmene i Fellesorganisasjonen, som er den største fagforeningen for sosialarbeidere i Norge. Yrkesgruppene i FO er barnevernspedagoger, velferdsvitere, vernepleiere og sosionomer.
Spørreundersøkelsen blir også sendt ut til den allerede etablerte kohorten fra Norsk Sykepleierforbund. Disse deltok i en tilsvarende undersøkelse i 2021.
Et mer likeverdig arbeidsliv
Tema i undersøkelsen er arbeidsmiljøfaktorer, med vekt på organisatoriske, sosiale og relasjonelle faktorer. Andre hovedtemaer er arbeidsbetingelser, som for eksempel arbeidstid, lønn, lederstyring, frihet og selvbestemmelse, samt hvor godt man trives i jobben med faktorer som jobbtilfredshet, utbrenthet, ønske om å slutte, planlagt pensjonsalder, og sykefravær.
Ose:
De som svarer på undersøkelsen er helt anonyme, og skal svare både ved avkrysning og i fritekst. Gjennom dette viktige prosjektet vil vi forstå bedre hvilke mekanismer som gjør at noen blir syke av jobben, og hvordan det kan forebygges. Det er også et mål å få kunnskap som kan bidra til å utjevne forskjeller
Langsiktig prosjekt
Gjennom prosjektet "Bærekraft og demokrati i norsk arbeidsliv" etableres det et første datagrunnlag for en større kohort-studie blant medlemmer fra flere fagforbund.
Å følge samme utvalg over tid gir flere muligheter for gode analyser enn ulike tverrsnittsstudier, og forskningsresultat fra kohortstudier vil gi sikrere funn.