Til tross for tidligere forskning om vannbehandling og desinfisering, er smitte i resirkuleringsanlegg og brønnbåttransport forbundet med en del kunnskapshull og dermed overraskelser. RAS-anlegg har vist seg å være stabile og effektive, men også uforutsigbare og dermed usikre. Brønnbåters biosikkerhet er noe studert, men både forvaltning og drift er delvis basert på usikre kunnskapsgrunnlag.
Smittekontroll-prosjektet vil øke biosikkerheten ved hjelp av forutsigbar og effektiv vannbehandling og desinfisering i RAS-anlegg ("recirculating aquaculture systems") og smolttransport. Prosjektet har fire delmål for å oppnå økt biosikkerhet:
- Forståelse av mikrofloraen i systemer for yngel og smolt
- Forståelse av hvordan teknologiutforming kan hindre spredning av patogene mikroorganismer
- Forståelse av hvordan driftsrutiner kan hindre spredning av patogene mikroorganismer
- Konkrete målbare tiltak med risikoreduserende effekt og økt biosikkerhet
SINTEF Ocean leder prosjektet, og samarbeidspartnere er BarentsWatch, Mowi, Bremnes Seashore med rederitjenester, Frøygruppen, Cflow og Møre Maritime.
En rekke fag- og bransjeeksperter er i tillegg tilknyttet Smittekontroll-prosjektet.
Prosjektet er finansiert av FHF.
Publikasjoner:
- Innspill til veileder for hygienisk design og renhold for RAS-anlegg - Struktur og innhold slik en veileder kan være (SINTEF Open)
- Innspill til veileder for hygienisk design og renhold for brønnbåt - Struktur og innhold slik en veileder kan være (SINTEF Open)
- Populærformidling: Risiko i landbasert oppdrett – Biosikkerhet i driftssituasjonen
- Artikkel i LandbasedAQ, s. 48. Nr 4-2022. Av Kristine Størkersen, Andreas Misund, Cecilie Salomonsen, Trine Thorvaldsen, Eivind Lona, Deni Ribicic og Hans Tobias Slette.
- Presentasjon: Smittekontroll – Forståelse av mikroflora, teknologiutforming og driftsrutiner i RAS og smolttransport
- SINTEF Ocean. Foredrag på HAVBRUK 2022 i Bergen, 19. oktober 2022. Av Hans Tobias Slette.