Gjeldende forskningsaktiviteter viser at avkarbonisering av hver plattform individuelt kan være teknisk og økonomisk utfordrende. Prosjektet introduserer en ny modell der store hub-anlegg til sjøs leverer lav-karbon varme og kraft til klynger av offshore olje- og gassproduksjonsanlegg. Den underliggende ideen er at sentralisering av varme- og kraftproduksjon har potensial til å være en energi- og kostnadseffektiv løsning.
To konsept vil bli vurdert. Den ene er basert på integrering av fornybare energikilder med hydrogen som hovedlager for energi, og den andre er basert på kompakte karbonfangst- og lagringsløsninger.
Relevante teknologier vil bli undersøkt for å finne de mest effektive løsningene for å levere lav-karbon varme til eksisterende og/eller planlagte offshore olje- og gassklynger. Klynge-konseptene basert på de valgte teknologiene vil bli utviklet og ytelsene vurdert i forhold til relevante casestudier. Den omfattende vurderingen vil dekke energi-, miljø- og økonomiske aspekter.
En komparativ analyse med alternative energiforsyningsmuligheter - for eksempel offshore elektrifisering - vil ytterligere sette klyngekonseptene i perspektiv ved å markere innbyrdes fordeler og ulemper.
Resultatene vil demonstrere den viktige rollen CleanOFF Hub konseptet kan spille for å ta norsk sokkel mot null utslipp til havs innen 2050.
Se mere informasjon om CleanOff Hub
på prosjektets engelske sider.