Til hovedinnhold
Norsk English

MARIANA: Bildestyrt kateternavigasjon i de ytre luftveiene

Vi skal utvikle en bedre teknisk løsning for vevsprøvetaking i lungene under bronkoskopi, spesielt i de ytre delene av luftveiene.

Kontaktperson

MARIANA software prototype for planlegging bronkoskopi. Ill.: SINTEF/Ceetron AS

Dette prosjektet tar sikte på å skape den mest avanserte bildestyrte fleksible kateterplattformen på markedet, med anvendelse innen diagnose og behandling av lungekreft. Hovedresultatet av prosjektet vil være mer nøyaktig, mer effektiv og billigere håndtering av lungekreft i tidlig stadium. Økt nøyaktighet vil bli oppnådd gjennom fremgang utover dagens teknikk innen bildestyring og sporingsteknologi. Arbeidskanalen til vårt sporede kateter vil muliggjøre distribusjon av den mest avanserte diagnostiske bildebehandlingsteknologien i luftveiene, slik som endobronchial ultralyd og nye bildemodaliteter som optisk koherens tomografi. Mens den tilgjengelige teknologien ikke muliggjør sanntidsdiagnostisering og terapi, har avansert bildebehandling når det brukes sammen med instrumentsporing vist seg å forbedre diagnostiske resultater. Vår kateterkanal muliggjør øyeblikkelig endoluminal lokal terapi ved å bruke teknologier som fotodynamisk terapi, kryoterapi og elektrokjemoterapi uten behov for en egen prosedyre.

Bildestyringsplattformen vil redusere biopsikostnadene ved å muliggjøre endoluminale tilnærminger til knuter som nå er gjenstand for kirurgisk biopsi. Elektromagnetisk navigering og maskinlært prediktiv kartlegging av lumen i de ytre luftveiene vil bli mulig ved bruk av CustusX-plattformen fra SINTEF. Basert på nye luftvei segmenteringsmetoder og registreringsteknikker, vil vi utvikle et skybasert programvareverktøy for planlegging og veiledning av bronkoskopi-prosedyrer. Vi ser for oss betydelige fremskritt utover den nåværende kommersielle standarden på 6-8 luftveisgrener med endoluminal navigasjon i opptil 12 luftveisgrener i MARIANA-plattformen.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2017 - 2020

Finansiering

Eureka, Eurostars-programmet i EU

Samarbeidspartnere

Ceetron AS, Universitetet i Cork (Irland), Smart Electronics (Irland), DEAM (Nederland), Teknisk Universitet i Delft (Nederland)

Utforsk fagområdene