Til hovedinnhold
Norsk English

SiC4LED

Prosjektet sikter på å produsere en type sammensatt halvlederkrystall, fluoriserende silisiumkarbid (f-SiC), ved å benytte teknologi for faseovergang fra flytende løsning til eptaksial krystall. f-SiC er et av nøkkelelementene i produksjonen av en ny type hvite LED.

Kontaktperson

I følge en spesialrapport fra International Energy Agency, er den største bidragsyteren til reduserte drivhusgassutslipp energieffektivisering. Dette kan muliggjøre 49% av reduksjonen fram til 2030, direkte gjennom redusert forbruk av fossile brennstoff, og indirekte gjennom redusert elektrisitetsforbruk. LED-lys kan minst doble energieffektiviteten sammenliknet med fluoriserende lys. En eventuell utbytting av fluoriserende lys med LED-lys vil definitivt bidra til ambisjonene for reduserte drivhusgassutslipp. Det er like fullt utfordringer knyttet til bruk av dagens LED-lys, f.eks. stort forbruk av sjeldne fosforholdige jordarter og kompromiss mellom lys-virkningsgrad og fargegjengivelsesindeks (CRI). CRI er et kvantitativt mål på evnen en lyskilde har til å synliggjøre fargen til ulike objekter sammenliknet med en ideell eller naturlig lyskilde. De nye f-Sic-baserte, hvite LED-pærene kan redusere dilemmaet mellom virkningsgrad og CRI i tillegg til å ha lengre levetid.

Dette prosjektet vil utnytte avanserte metoder for å produsere F-Sic-krystaller på en miljøvennlig måte. Kvaliteten på produktet forventes også å øke betraktelig. En energibesparelse på minst 20% er forventet i forhold til tradisjonelle metoder for f-SiC-produksjon. Det gir også de norske forskningsinstituttene muligheten til å bidra med nyskapende forskning i verdenstoppen.

 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2016 - 2017