SØM 4.0 har som overordnet idé å sette nyutviklede automatiserte sømprosesser inn i en helhetlig industriell modell. Prosjektets innovasjonsidé er å utvikle integrert, digital og automatisert produksjon av møbeltrekk basert på automatiserte operasjoner, datafangst, sporbarhet og kvalitetskontroll.
Verdiskapingskjeden
Skal de nyutviklede sømprosessene utløse sitt fulle verdiskapingspotensial, er det helt avgjørende at de integreres med tilgrensende prosesser og ikke forblir automatiserte isolerte øyer i produksjonssystemet. Produkt- og prosessinformasjon som genereres i utviklingsprosessen må digitaliseres fullt ut og tas vare på gjennom hele verdiskapingskjeden. De automatiserte prosessene må ikke bare være fleksible, adaptive og rekonfigurerbare med hensyn til produktvariasjon og volum, men all prosess- og produktinformasjon som genereres må tas vare på og kommuniseres med andre deler av produksjonssystemet. De nye sømprosessene må være en naturlig og integrert del av en effektiv produkt- og produksjonsflyt der både manuelle og automatiserte operasjoner inngår.
Kundeordrestyrt produksjonsprosess
Innovasjonen vil realiseres gjennom å industrialisere og digitalisere en kundeordrestyrt produksjonsprosess med tilskjæring, søm og sammenføyning av myke materialer. Gjennom tidligere BIA-prosjekter som RIS – Robust Industriell Sømautomatisering, var det mulig å utvikle automatiserte prosesser som ligger helt i internasjonal forskningsfront på området. Prosjekteier Ekornes er Norges største møbelprodusent og først ute med å ta i bruk de nye automatiserte sømprosessene.
Nyhet i verdensklasse
Hvis det lykkes med ambisjonene i prosjektet, vil det være en nyhet i verdensklasse. Ingen har så langt klart å integrere automatiserte operasjoner for fremstilling av produkter i myke materialer, som møbeltrekk, i en helhetlig modell, der både fysiske deler og informasjon flyter så automatisert og effektivt som mulig mellom de ulike prosesstrinnene.