Til hovedinnhold
Norsk English

Demonstrasjon av ny programvare som reduserer flyforsinkelser

Bli med når partnerne i det europeiske luftfartsprogrammet SESAR - SINTEF og italienske ENAV og IDS AirNav - arrangerer åpen dag i Oslo 29. september. Da får du blant annet høre om en ny programvare som hjelper flygeledere å redusere flyforsinkelser.

Informasjon

Sted
SINTEF, Oslo
Start
Legg til i kalender
Slutt
Påmeldingsfrist

Arrangementet holdes i forskningsinstituttet SINTEFs kontorlokaler i Oslo og en rekke aktører fra europeisk luftfartsbransje vil delta. Der får du innblikk i resultater fra prosjektene Digital Network Management Services (PJ.09-W2 DNMS) og Separation Management and Controller Tools (PJ10-W2 PROSA). Begge prosjektene er en del av det europeiske luftfartsprogrammet SESAR Joint Undertaking, som står for Single European Sky Air Traffic Management Research programme.

Åpen dag markerer slutten på en uke med simuleringsøvelser og testing av nye digitale verktøy for flytrafikkontroll, i Oslo. Det er første gang en så stor simuleringsøvelse knyttet til dynamisk konfigurasjon av flysektorer blir arrangert i Norge.

Du få se demonstrasjon av flere verktøy utviklet av IDS AirNav og SINTEF. Disse verktøyene støtter beslutningstaking og samhandling mellom trafikkflyt- og flygeledere når nye prosesser med dynamisk konfigurasjon av luftrommet blir innført. Med dynamisk konfigurasjon skal grenser mellom sektorene i luftrommet, som tidligere har vært statisk, endres i sanntid basert på trafikken i det gjeldende luftrommet. Du vil også få se hvordan disse verktøyene bidrar til mer effektiv bruk av luftrommet og reduksjon av flyforsinkelser, og til å forbedre flygeledernes produktivitet og fordeling av arbeidsmengde.

Åpen dag arrangeres som et fysisk arrangement. Deltakere vil få oppleve hvordan disse verktøyene valideres i en sanntidssimulering med trafikkflytledere og flygeledere fra ENAV og Avinor. Du kan også delta på presentasjoner som forklarer konseptet, verktøyene og valideringen.

Den åpne dagen passer for leverandører av flysikringstjenester, luftfartsorganisasjoner, brukere av luftrommet - inkludert operatører og profesjonelle organisasjoner, samt teknologiutviklere.

Arrangementet er nå fullt og derfor stengt for ytterligere påmeldinger. Presse kan imidlertid komme uten påmelding.

Velkommen!

Foreløpig agenda

 • Registrering og kaffe
 • Velkommen – Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF
 • SINTEF i luftfart - Trond Bakken, SINTEF​
 • ENAV i SESAR - Daniele Teotino, ENAV
 • SESAR 2020 – Oznur Uygur, SESAR JU
 • Digitale tjenester for trafikkflyt-ledelse i SESAR [PJ09/S44] – Kris Delcourte, EUROCONTROL og Nicolas Suarez Tetzlaff, CRIDA/ENAIRE​
 • Kaffepause
 • Verktøy for flygeledere [PJ10/S96]
 • Valideringsøvelse og teknologi – Patrizia Criscuolo, ENAV og Amela Karahasanovic, SINTEF​
 • Lunsj
 • Vitenskapen bak Dynamic Airspace Configuration [ML og matematisk optimalisering, nye designløsninger for DAC] - Milan De Cauwer og Erik G. Nilsson, SINTEF ​
 • Demonstrasjon av verktøy – SINTEF, ENAV og Avinor​
 • Foreløpige valideringsresultater – SINTEF​
 • Avslutning – Trond Bakken, SINTEF

 

Presentasjoner fra Open Day ved SINTEF, 29. september 2022

 

imagexy1cp.png imagemjil.png imagelabb.png

 

Dette prosjektet har fått støtte fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020 etter tilskuddsavtale nr. 874463  og 874464.
Kontrollrommet i et flytårn
Meld deg på åpen dag 29. september. Foto: ENAV

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner

Adresse

Forskningsveien 1, 0373 Oslo