Til hovedinnhold

Mikroalger kan bli laksefôr

Mikroalger kan bli laksefôr

Publisert 6. juni 2013

Fiskeolje er en viktig del av fôret til oppdrettsfisk. Noe av grunnen er at dette gjør laksen full av omega-3, som er sunt og helsefremmende. Men prisen og etterspørselen på fiskeolje øker, uten at tilgangen vokser. Dermed er jakten på erstatningsfôr rikt på omega-3 i gang.

Produksjon av mikroalger i store tanker i USA

Skrevet av Camilla Aadland

 Mikroalger som produserer omega 3-fettsyrer har potensial til å bli et bærekraftig alternativ til fiskeolje i fiskefôr, sier forskningsleder Hans Kleivdal i Uni Research og prosjektleder for prosjektet ProAlgae.
Han presenterte nylig en ny forskningsrapport om industriell produksjon av marine mikroalger til bruk i fiskefôr.

Samarbeid med USA
En av konklusjonene er at prisen på mikroalgene kan bli lav nok til å konkurrere med fiskeolje, men at dette krever en tverrfaglig forskningsinnsats i samarbeid med næringen. Blant annet må det etableres et pilotanlegg for oppskalering. Et av forslagene er å samarbeide med biodrivstoffbransjen i USA, som er i full gang med å utvikle bruk av mikroalger til drivstoff.
Einar Wathne, direktør i Ewos, som produserer og selger fôr til oppdrettsfisk, betegner rapporten som en milepæl.
- Vi er interessert i å øke bredden av kilder til omega-3, og har strevd med å finne alternativer, sa han på avslutningskonferansen til ProAlgae-prosjektet.

Einar Wathne i Ewos er interessert i å finne omega 3-rike alternativer til fiskeolje.

Trenger nye kilder
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) tok initiativet til Pro Algae-prosjektet i fjor. Siden da har Uni Research og SINTEF samarbeidet med flere forskere nasjonalt og internasjonalt om rapporten.
Wathne håper de ulike industriaktørene kan samarbeide om veien videre.
- I dag bruker vi 500.000 tonn fiskeolje, og behovet vil vokse. Vi har brukt muligheten til å strekke kildene vi har, og er ivrige etter å finne nye kilder slik at vi kan fortsette en bærekraftig utvikling av akvakulturen, sa han.

Tror på industriell verdikjede
Noe av fiskeoljen og melet erstattes i dag med raps og soya, men samtidig har innholdet av essensielle flerumfettede omega 3-fettsyrer i laksen gått ned. Det er her mikroalger som er rike på omega-3 kommer inn.
Det pågår allerede produksjon av mikroalger i en rekke land, men disse er i stor grad rettet mot høykostmarkeder som kosmetikk og helsekost eller til bruk i biodrivstoff. For at det skal være mulig å produsere mikroalger til fiskefôr må produktiviteten og volumet opp, og prisen ned.
- Innen fem til åtte år bør det være mulig å utvikle en ny til en industriell verdikjede frem til storskala produksjon, anslår Hans Kleivdal.

 

Prosjektvarighet:

01.05.2012 - 30.06.2013