Til hovedinnhold

Potensielle boligkjøpere er spente foran de neste ukenes visninger. Helgene rett etter påske er topphelger i bransjen, hvor tusenvis av hus og leiligheter legges ut for salg. Kanskje har man allerede vært på et utall visninger, er utålmodig og vil få flyttet inn før skolestart.  

– Men pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk

Kan gardere seg
Det behøver likevel ikke å være noen risikosport å kjøpe bolig. Med Boligkjøperboka finnes det nå et skreddersydd verktøy for å unngå økonomisk uføre i kjølvannet av boligkjøp. Her settes søkelyset på mulige svakheter ved boligen, hvor man risikerer store utgifter hvis feil og mangler viser seg etter kjøpet. I slike tilfeller bør man få fagfolk til å kartlegge tilstanden, og for eksempel legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov. 

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen. 

Ta med på visning
En rekke områder boligkjøperen bør ha øynene åpne for er omtalt. Helst bør man ha satt seg litt inn i stoffet før man drar på visning, og man kan med fordel ha med boka i veska som et oppslagsverk. 

Tips om forhold man bør undersøke vedrørende planløsning og bokvalitet er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak. 

"Høy standard" = oppfylte minstekrav
Boka gjengir hva som er de generelle kravene for nye boliger i gjeldende byggeforskrifter. Kravene gjelder ikke for boliger bygd før 1997, men er tatt med for å vise et kvalitetsnivå man gjerne kan strekke seg etter også i eldre boliger. 

– For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav. Å kjøpe ny bolig med såkalt ”høy standard” betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen. 

Ønsker man ekstra standard når det gjelder for eksempel lydisolering eller sikkerhet mot fuktskader i spesielle rom og bygningsdeler, må man altså be om dokumentasjon i form av produktbeskrivelser, tegningsunderlag o.l. 

Boligjuss
Forbrukerrådet setter i et eget kapittel fingeren på hva som kan være risikoopplysninger i salgspapirene, og hvordan kjøperen kan gardere seg. Her får man også informasjon om når avtalen blir bindende, hva man må man passe på ved overtakelse, hvordan og når man kan klage. Videre forklarer Forbrukerrådet litt rundt boligsameier og borettslag, og om de ulike forsikringsordningene. 

Urealistiske forventninger
De fleste produkter på markedet har varedeklarasjon som forteller om varens egenskaper og hva den består av. Når det gjelder det dyreste kjøpet de fleste noensinne foretar, er underlaget ofte svært spinkelt. 

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, understreker Bøhlerengen. 

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke. Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter i etterkant. Ved å bruke litt mer tid, kan penger være spart i neste omgang. 

– Mange har også for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, sier Bøhlerengen. 

Sjekk om du er klar
Pugg Boligvettreglene. Forbered deg til visning og sjekk om du er klar ved å ta boligvett-quizen på facebook.

1. Legg ikke ut på visning uten trening
Før du legger i vei, bør du ha tatt noen treningsrunder med boligsjekk. Gå gjerne på visninger bare for å trene på situasjonen. 

2. Meld fra hvor du står
Hvis du etter kjøpet oppdager en mangel, må du melde fra så fort som mulig. Da kan du unngå rettslige aksjoner, eller at du taper retten til å gjøre krav gjeldende. 

3. Vis respekt for byggemeldingen
Ikke stol ubetinget på godværsmeldinger. Er det satt opp påbygg, garasje, terrasse e.l. som det ikke er byggemeldt eller søkt om, kan kommunen gi påbud om riving. Legg inn forbehold ved budgivningen om at tiltakene blir godkjent. 

4. Vær rustet mot uvær og kulde
Når uværet kommer eller det blåser opp og blir kaldt, trenger huset fuktsikring og god isolasjon. Hvis boligen trenger etterisolering, utskifting av vinduer eller ny drenering, kan det bli dyrt.

 5. Lytt til erfarne fagfolk
Folk som kjenner et fagområde, vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på visningen. Er du usikker på om du har riktig kompetanse og erfaring, bør du få fagfolk til å kartlegge boligen nærmere. 

6. Bruk Boligkjøperboka som kompass
Ta alltid med Boligkjøperboka på visningen. Studerer du boka på forhånd, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av boligkjøpet. 

7. Gå ikke på visning alene
For det første er det ofte hyggeligere med turfølge, og skulle det oppstå problemer, kan noen i turfølget hjelpe deg. Ta med fagfolk hvis du kan. 

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu
Er det gitt risikoopplysninger, kan du tape retten til å fremme et mangelskrav i etterkant hvis du ikke legger inn forbehold ved budgivningen. Senk eventuelt budet eller se deg om etter en annen bolig. 

9. Spar penger ved å grave deg ned i Boligkjøperboka
Markedsføring og knappe frister gjør boligkjøpet risikofylt. For lite tid og kunnskap kan gi uventede kostnader senere. Vent ikke med å grave deg ned i Boligkjøperboka til du er utslitt og har kjøpt katta i sekken.

Seniorforsker Trond Bøhlerengen

Kommunikasjonsrådgiver Kathrine Nitter