Til hovedinnhold
Norsk English

Bruk veden rett – for byluftas skyld

Franziska Goile og Edvard Karlsvik fra SINTEF Energi viser hvordan du fyrer mest miljøvennlig og effektivt. Foto: Svein Tønseth
Nærmiljøet blir snytt for deler av miljøgevinsten som moderne peisovner åpner for, fordi vi tenner opp feil. Tenn på fra toppen, og partikkelutslippet halveres!

SLIK skal du tenne opp – med opptenningsveden og en opptenningsbrikett PÅ TOPPEN av veden. Foto: Harald Danielsen


– Av gammel vane antenner alle veden nedenfra. Men har du en moderne, rentbrennende peisovn, skal du tenne opp fra toppen av veden, ved hjelp av en opptenningsbrikett som er rik på energi, sier forsker Edvard Karlsvik.  

 – Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen. I tillegg får du utnyttet veden din langt mer effektivt, påpeker forbrenningsspesialisten fra SINTEF.

Karlsvik har har ledet arbeidet med utarbeidelsen av den gjeldende norske miljøstandarden for vedfyring.

... OG IKKE SLIK. Les mer her om hvorfor. Foto: Svein Tønseth

Partikler plager astmapasienter
Partikler som dannes ved vedfyring er sammen med piggdekk-støv med på å skape problemer vinterstid for mange med astma og andre luftveissykdommer i byer og tettbygde strøk.

Karlsvik understreker at du derfor kan lindre menneskers plager ved å følge det enkle opptenningstipset.

Men det vil også gi deg tjukkere lommebok.

Veden varer lengre
– Ved å tenne på fra toppen av veden, får du mye mer varme ut av hvert vedstykke. Slik vil du klare deg med mindre ved og dermed krympe fyringsbudsjettet ditt, sier Karlsvik.

Derfor synker partikkelutslippet når veden antennes fra toppen – les mer her

Viktig teknologiskifte
Vedfyringseksperten fra SINTEF understreker at det aller viktigste du kan gjøre for nærmiljøet hvis du fyrer med ved, er å bytte ut den gammeldagse ovnen din med en moderne ovn.

– Ved ellers like betingelser har en moderne rentbrennende peisovn et partikkelutslipp som er hele 75 prosent lavere enn utslippet fra den gammeldagse vedovnen. Og aller lavest partikkelutslipp får de brukerne som i tillegg til ovnsskiftet alltid antenner veden ovenfra og dessuten sørger for å bruke tørr ved, sier Karlsvik.

Lettest i nye ovner
Forskeren opplyser at de fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for å bli opptent nettopp fra toppen av veden. De kan nemlig trekke luft inn i den øvre delen av brennkammeret. 

– Også om du har en gammeldags vedovn, vil du halvere partikkelutslippet hvis du får til å tenne opp på toppen av veden. Men i slike ovner vil du ofte få problemer med å få veden til å brenne om du går fram på denne måten, sier Edvard Karlsvik.


Ovner med enda lavere utslipp vil komme – les mer

Av Svein Tønseth