Til hovedinnhold
Norsk English

Blodtrykksmåler får innovasjonsstøtte

Mannlig torso med pulsbelte
Slik ser prototypen ut når den er festet til kroppen. Det unike er at den måler blodtrykket til pasienten kontinuerlig. Foto SINTEF
SINTEF har utviklet en ny, lovende metode for å måle blodtrykk. Om forskerne lykkes med videreføringen, kan metoden måle pasientens blodtrykk kontinuerlig. Det kan redde mange liv. Nylig fikk forskerne bak sensoren 16 ferske millioner til videre utvikling gjennom forskningsrådets BIA-program.

Det førte til besøk fra både TV2 og næringsministeren, og ekstra skryt fra Forskningsrådet.

Det er SINTEF Digital som har utviklet prototypen som nå får videre støtte fra Forskningsrådets BIA-program (Brukerstyrt Innovasjonsarena.) Med seg på laget har de nå fått IOT selskapet Datek som prosjekteier, spesialister på blodtrykksforskning ved Oslo Universitetssykehus og fastleger ved Sandefjord Helsepark.

Den innovative helseteknologien som består av en ny sensorpakke som kan måle pasientens blodtrykk kontinuerlig og i sann tid, er nå trukket fram som en av de beste BIA-prosjektene. Det gjorde at både TV2 og Næringsminister kom på besøk for å besøke Datek og SINTEF.

Næringsministeren tester den nye sensoren, mens daglig leder Espen Westgaard i Datek blir intervjuet av TV2.
Her tester næringsministeren den nye sensoren, mens daglig leder Espen Westgaard i Datek blir intervjuet av TV2. Foto: Trine Seeberg

Det er forsker Trine M. Seeberg og hennes kolleger som jobber med sensorteknologi og biomedisinsk forskning ved SINTEF som har utviklet sensoren som nå får muligheten til videreutvikling og kommersialisering.

1,5 millioner nordmenn behandles i dag for høyt blodtrykk, og 12,8 prosent av alle dødsfall kan relateres til høyt blodtrykk. Sensoren som gir kontinuerlig blodtrykksmåling vil derfor både redde liv og gi økt livskvalitet for de som sliter med lidelsen.

– Det er flott å oppleve at når man samler dyktige, entusiastiske folk, fra forskjellige steder, så kan vi få store ting til å skje! Dagens blodtrykksmålere er for dårlige. Høyt blodtrykk er nr.1 dødsårsak i verden. Om vi lykkes med denne teknologien vil det være en revolusjon for diagnostisering og behandling av høyt blodtrykk, sier SINTEF-forsker Trine Seeberg.

Prosjektet konkurrerte med 177 andre søknader i BIA-programmet, som er et av Forskningsrådets største programmer med en halv milliard i potten. Programmet gjør det mulig for bedrifter og forskningspartnere å få hele 40 prosent støtte til sine innovasjonsprosjekter. HyperSension nådde altså helt til topps, og fikk i tillegg ros for god idé-arbeid og det tette samarbeidet med både industri en og de som skal bruke teknologien – nemlig legene som skal behandle pasientene

Datek er også veldig spente og ydmyke over å få støtte til HyperSension-prosjektet og skriver daglig leder Espen Westgaard i Datek skriver dette i en e-post om tildelingen: "Prosjektet baserer seg på et konsept og en teknologi fra et tidligere EU-prosjekt som er drevet frem av SINTEF. SINTEF skal også ha en stor del av æren for en gjennomarbeidet og grundig søknad. Vi gleder oss til å jobbe i dette prosjektet de nærmeste årene sammen med et «all star»-lag av samarbeidspartnere: SINTEF som skal jobbe med sensorutvikling og forskning og er ledende innenfor dette, OUS som er verdensledende innen blodtrykksforskning og skal bidra med klinisk forskning og brukertesting, Fujitsu som er ledende innen relevant sensorteknologi og masseproduksjon, og et fremoverlent og spennende medisinsk fagmiljø i Sandefjord Helsepark som skal bidra med faglig bistand og brukertesting".

Les mer om blodtrykksensoren utviklet ved SINTEF, og som nå blir kommersielt produkt

Portrett av Forsker og prosjektleder Trine Seeberg
Forsker og prosjektleder Trine Seberg. Foto SINTEF

Utforsk fagområdene