– Oppmøtet var fire ganger større enn forventet og viste hvor ivrig den internasjonale flybransjen er etter å ta i bruk nye KI-verktøy.
Det forteller forsker Aksel Transeth i SINTEF Digital.
Han forsker på bruk av kunstig intelligens innen luftfart og ble nylig invitert av Fusion Group til Doha, sammen med forretningsutvikler Roar Skogstad i Airside Innovation og Opscoms Systems, og kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling; Kjell Ivar Maudal.
Med seg i koffertene hadde de skissene til et produkt som kan gjøre hverdagen tryggere for bakkepersonell og spare luftfarten for store summer.

Fusion Technology er hovedleverandør av luftfartstjenester i Qatar og ledende innen systemintegrasjon. Invitasjonen fra dem kom med et ønske om å bygge bro mellom internasjonal ekspertise og lokale industribehov, for å fremme innovasjon innen luftsfartssikkerhet og effektivitet.
Et krevende arbeid bak ny KI-assistent
Med prosjektet FLAIT har det norske trekløveret gått sammen for å jobbe tverrfaglig, med mål om å kunne tilby luftfarten nye KI-baserte verktøy, til bruk som «assistenter» under av- og pålessing av fly.
Prosjektet startet i 2022 med utgangspunkt i en idé fra Airside Innovation, med støtte fra Forskningsrådet og industripartnere.
– Å få på plass en slik god digital assistent på flyplasser er veldig krevende, men vi har både teknologi, forskning, flyplass hos Avinor og bakkepersonell hos Widerøe Ground Handling for testing, og nå begynner arbeidet vårt å gi resultater, sier Aksel Transeth i SINTEF Digital.
Det vekker oppsikt internasjonalt.
Kunstig intelligens omtales som den nye elektrisiteten
Årlig blir 243.000 mennesker skadet under av- og pålessing på flyplasser.
Arbeidet anses derfor som det mest risikofylte innen luftfart i dag og koster over fem milliarder dollar i året. IATA har anslått at summen kan doble seg innen 2035, dersom det ikke tas grep.
Skal ikke erstatte arbeidsplasser, men øke sikkerheten
Teamet fra Bodø landet i Doha på den kaldeste dagen så langt i år, med rundt 18 grader i luften, men hos Fusion Group sørget over 70 tilskuere for en varm velkomst.
– De var svært interesserte i FLAIT og kom med gode, relevante spørsmål rundt utformingen og bruken av vårt verktøy, sier Roar Skogstad i Airside Innovation og Opscoms Systems, som holder til i Bodø.

Airside Innovation er et oppstartselskap innen teknologi som skal levere den digitale assistenten kommersielt, mens teknologiselskapet Opscom System leverer systemer innen såkalt safety management, altså kvalitets- og sikkerhetsstyring til luftfartsindustrien.
– Den digitale assistenten vil ikke erstatte bakkemannskap, men hjelpe til med å følge med på sikkerhets- og kvalitetsrelaterte hendelser slik at bakkemannskap og andre kan lære av feil og dermed unngå at skader og ulykker skjer i fremtiden, påpeker Skogstad.
Airside Innovation er nå i full gang med å integrere resultatene fra FLAIT-prosjektet inn i en ny produktserie fra selskapet som heter VARDR, som ble presentert i Qatar.

Qatar en tungvekter innen luftfart
Qatar er et lite, men innflytelsesrikt land i Midtøsten, kjent for tung investering i infrastruktur, spesielt innenfor luftfart.
Med Hamad International Airport i Doha som hub for både internasjonal og regional trafikk, er flyplassen i Qatar blant verdens mest travle.
– Kunstig intelligens omtales som den nye elektrisiteten, og innen luftfarten står kunder over hele verden klare, ivrige etter å ta i bruk nye KI-verktøy, sier Transeth.

I Qatar jobber spisskompetanse fra hele verden med å daglig løse oppgavene sammen, noe som også ble tydelig da Bodø-teamet holdt sine presentasjoner sammen med en gruppe fra Italia.
– Det var gledelig å se så mange nasjonaliteter blant de oppmøtte, med flyveledere fra også land som Sør-Afrika og Romania, opptatt av mulighetene i ny teknologi og norske og europeiske fremskritt på området.
EU forsterker regelverket
EU-kommisjonen strammet nylig inn regelverket og sikkerhetsforskriftene for luftfarten, og inkluderte arbeidet som utføres av bakkepersonell på flyplasser.
EUs Aviation Safety Agency (EASA) skal nå støtte industrien og myndighetene med å implementere de nødvendige endringene innen 2028.
– Dette innebærer nye krav til tilsyn i Europa og vil trolig også øke behovet for verktøy som vårt, sier Transeth.

Testfase ved Trondheim lufthavn Værnes
Det er ved Trondheim lufthavn Værnes prosjektet har samlet inn bildedata for å utvikle og teste underveis i prosjektet.
Slik har FLAIT kunnet bygge nødvendige KI-modeller og brukergrensesnitt som Airside Innovation kan ta videre til et «Stand Clear»-produkt.
– Frykten for å miste arbeidsplasser er jo der blant ansatte, men dette er altså et verktøy som skal støtte bakkepersonellet, ikke ta jobbene fra dem, påpeker Transeth.
I praksis samler den digitale assistenten inn bildedata fortløpende for å finne og rapportere viktige operasjonelle situasjoner og avvik til bakkepersonell. Bildedata hentes inn ved bruk av kamera på oppstillingsplass, der blant annet personer, kjøretøy og kjegler registreres.
Dette er et praktisk verktøy som skal støtte bakkepersonellet, ikke ta jobbene fra dem
Den digitale assistenten sammenligner denne informasjonen med gjeldende prosedyrer og retningslinjer for operasjoner på oppstillingsplass.
Dersom assistenten finner avvik i forhold til prosedyre, presenteres dette for bakkemannskapet slik at de raskt kan ta grep for å unngå skader eller uforutsette hendelser.

Den internasjonale KI-debattens politiske sider
– Den internasjonale debatten om sannhet, og bruk av kunstig intelligens til formidling av fakta eller propaganda, førte også til noen litt andre type spørsmål fra publikum, forteller Transeth.
Lanseringen av chat-boter som Grok og Deepseek har ført til diskusjon rundt sensur og sannhetsgehalt i ulike KI-verktøy.
– Vi lever jo i en tid der fakta snus på hodet og det meste kan bli politisk, så det er ikke så rart at folk også spør om sannheten i vårt produkt, men her brukes altså kunstig intellingens på en helt annen måte.
Chatboter er generelt trent til samtale, med varierende tilgang på fakta. I FLAIT-prosjektet så fôrer vi chatbot-lignende teknologi med en prompt med konkret, relevant informasjon fra flyplassen som den jobber opp mot.
Innen luftfarten står kunder over hele verden klare, ivrige etter å ta i bruk nye KI-verktøy
– Dersom VARDR-assistenten som utvikles fra teknologien i FLAIT-prosjektet finner avvik i forhold til prosedyre på flyplassen, så skal dette altså presenteres for bakkemannskapet. Slik kan de forstå hva som har skjedd, hvordan det skal rapporteres og hva som må gjøres, sier Roar Skogstad og legger til:
– Dette skal med andre ord være et praktisk verktøy som gir både operasjonelle gevinster og sikkerhetsforbedringer for alle involverte aktører på flyplassen. Samtidig skal løsningen spille på lag med flyplassens eksisterende systemer for kvalitets- og sikkerhetsstyring (SMS).

Stor begeistring i Doha
– Vi fikk verdifull innsikt i hvordan kunstig intelligens kan brukes og bidra til nye, nyttige verktøy for fremtidens luftfart.
Det sier Hassan Al Mousawi, Managing Partner ved Fusion Technology i Doha etter besøket fra Europa.
Hassan Al Mousawi forteller at tilbakemeldingene etter Norges-besøket har vært svært positive, og at de fremmøtte var begeistret for de innovative løsningene presentert.
Med den solide forankringen i gjeldene kvalitets- og sikkerhetsstyring, er Hassan Al Mousawi ikke i tvil om at KI vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av fremtidens luftfart.
– Dette er den typen løsninger som Fusion Technology er ivrig etter å samarbeide om på veien videre, understreker Hassan Al Mousawi.
Les mer her.