Til hovedinnhold
Norsk English

Hvordan takler du å bade i kaldt vann?

Liker du å bade i sjøen eller i fjellvann? Da kan det være lurt å følge bade-rådene til fysiolog og forsker Øystein Wiggen. Illustrasjonsfoto: iStock
Liker du å bade i sjøen eller i fjellvann? Da kan det være lurt å følge bade-rådene til fysiolog og forsker Øystein Wiggen. Illustrasjonsfoto: iStock
I 2024 omkom 95 personer i drukninger i Norge.  – Altfor mange, sier SINTEF-forsker Øystein Wiggen. Og mange drukner veldig nær land eller båt, selv om de fleste kan svømme.

Wiggen er ekspert på menneskets yteevne. I podcasten Smart forklart forklarer han hvordan vi kan forebygge sjokket ved å havne i kaldt vann, enten vi skal bade eller ramler uti ufrivillig. Farlig er det først og fremst når kuldesjokket kommer overraskende.

Kaldt også om sommeren

I Norge har vi lave vanntemperaturer nesten hele året. Selv ved 15 grader er faktisk kuldesjokket betydelig. Ramler du uti kaldt vann er den umiddelbare kroppslige reaksjonen å gispe, å hive etter luft. Hjertefrekvensen flyr i været, blodårene trekker seg sammen og blodtrykket øker kraftig. Du kan hyperventilere, og til og med besvime, forteller seniorforskeren.

Portrett av mann

Øystein Wiggen i SINTEF er ekspert på hvordan vi reagerer i kalde omgivelser.

Befinner du deg i høyden og skal ta en dukkert i et iskaldt fjellvann, er det lurt å ta det pent. Den beste forsikringen er å ha en turkamerat som står på land og følger med.

Husk redningsvesten

Dessuten er evnen til å holde pusten under vann er veldig mye dårligere når temperaturen er lav og stresset er høyt. Unngår du å puste inn vann, og klarer å holde deg flytende, vil kjernen i kroppen fortsatt være varm og musklene i armer og bein fungere, forklarer forskeren. Men svømmedyktigheten avtar som minuttene går. Klarer du ikke å komme deg i land eller om bord i båten de første 10-15 minuttene, kan det bli vanskelig å holde seg flytende – hvis du ikke har redningsvest.

Tren på å svømme i kaldt vann!

Wiggens råd for å takle kuldesjokket er rett og slett å trene på det. Har du øvd på å eksponere deg for kaldt vann, å holde hodet over vann og få kontroll over pusten, er du bedre rustet om du havner i vannet ved et uhell.

–  Å vite hvordan du reagerer er et nyttig verktøy når du trenger det, sier Øystein Wiggen.

Er du på stranda en skikkelig varm sommerdag og skal bade, er Wiggens personlige metode å ta det gradvis for å forberede kroppen. Selv om du går forsiktig ut i vannet kan overraskelsen være stor nok, beina har nemlig ikke så mange kuldesensorer som overkroppen.

Vil du vite mer? Lytt til podkasten Smart Forklart om bading i kaldt vann. Der finner du også en rekke episoder om andre tema som kanskje kan gjøre deg litt smartere.