Til hovedinnhold
Norsk English

Smarte valg når du kjøper kjøleskap, tørketrommel eller varmepumpe kan redusere global oppvarming

Når du skal kjøpe nytt kjøleskap, tørketrommel eller varmepumpe, har du som forbruker en unik mulighet til å påvirke miljøet positivt. Forskning fra SINTEF viser at valget av kjølemedium spiller en viktig rolle i kampen mot global oppvarming og bevaring av miljøet.

På grunn av sin ødeleggende effekt på ozonlaget, var kampen mot syntetiske kuldemedier en viktig sak for miljøvernere allerede på midten av 1980-tallet. Som et resultat, er klorfluorkarboner (KFK) forbudt i dag. KFK ble erstattet av andre fluorholdige gasser som fungerer godt som kjølemedier. Disse skader ikke ozonlaget, men har dessverre et stort potensial til å bidra til global oppvarming (Global Warming Potential, GWP). 

- Heldigvis finnes det alternativer i naturlige kjølemedier som CO₂, ammoniakk og hydrokarboner, som propan og isobutan. Disse har minimal eller ingen effekt på global oppvarming og skader heller ikke ozonlaget, sier sjefforsker Petter Nekså i SINTEF Energi som er vitenskapelig koordinator i forskningssenteret HighEFF hvor utvikling av kuldeanlegg og varmepumper som benytter naturlige kuldemedier for industrien er en viktig aktivitet.  

Et skifte mot mer miljøvennlige alternativer er allerede i gang, og stadig flere kjølemedier blir forbudt i EU på grunn av deres høye GWP. Dette åpner for en økning i bruk av mer bærekraftige alternativer som propan. 

Som forbruker kan du bidra til denne positive endringen gjennom å etterspørre de bærekraftige produktene. Når du kjøper nytt kjøleskap, kan du se etter produkter som bruker isobutan (R-600a), som allerede er bredt tilgjengelig takket være tidligere EU-reguleringer. For tørketromler, kan du vurdere modeller med varmepumper som benytter miljøvennlige kjølemedier som propan (R-290), som har et GWP på nær null. 

Valg av luft-til-luft varmepumper er også avgjørende. Selv om kjølemediet som dominerer det norske markedet (R-32) har en GWP-verdi som er en tredjedel av forgjengeren (R-410A), er naturlige alternativer som propan et mer bærekraftig valg for fremtiden. 

For å sikre at du gjør et miljøvennlig valg, kan du som forbruker sjekke produktspesifikasjonene nøye før du kjøper. Ikke alle selgere er like informerte om klimavennlige kjølemedier, så det lønner seg å gjøre din egen research. 

- Å gjøre bevisste valg når det gjelder kjølemedier i husholdningsapparater, kan virke som en liten handling. Men samlet sett har disse valgene en betydelig innvirkning på miljøet og kampen mot global oppvarming. Ved å velge produkter med naturlige kjølemedier, bidrar du direkte til en mer bærekraftig fremtid, avslutter Nekså. 

Finn oversikten over de ulike kjølemediene og se hvordan de påvirker global oppvarming i SINTEFs offisielle blogg

Utforsk fagområdene

Kontaktperson