Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF inviterer til seminar om ombruk av byggematerialer

Hus bygget av ombruksmaterialer
Ombruksmaterialer kan brukes til større eller mindre prosjekter, som dette personalkontoret til Resirqel ved siden av Sirkulær Ressurssentral på Økern i Oslo. Foto: Resirqel
Onsdag 29. november avsluttes det fireårige forskningsprosjektet REBUS på Kulturhuset i Oslo. Fagfolk og akademikere fra byggenæringen inviteres til hybrid arrangement.

Ombruk av byggematerialer og -produkter står stadig oftere på den europeiske og nasjonale politiske dagsorden.

– Ombruk av byggematerialer er en relevant strategi for å oppnå klimamål, bruke mindre råmaterialer, redusere avfall, bevare kulturarv, støtte lokal økonomi og bli mindre sårbar for endringer i forsyningskjeden, sier SINTEF-forsker Camille Vandervaeren.

– Sirkulærøkonomi skal bli den nye normalen

I forskningsprosjektet REBUS (Reuse of building materials – a user perspective) har norske og utenlandske industri- og forskningspartnere samarbeidet for å øke vitenskapelig og praktisk kunnskap om ombruk av byggematerialer sett fra ulike brukergruppers perspektiv. 

Dette inkluderer arkitekter, entreprenør, rådgivere, produktleverandører, politikere og innbyggere.

– Byggenæringen står overfor en voldsom omstilling, der ombruk og sirkulærøkonomi skal bli den nye normalen. Det har vært inspirerende å være del av REBUS, der vi har jobbet tverrfaglig med å systematisere kunnskap, både på praktisk og strukturelt nivå, så vi kan øke graden av ombruk dramatisk i årene framover, sier Erlend Seilskjær i FutureBuilt.   

I prosjektet er det blant annet utviklet en veileder som gir råd om hvordan man vurderer byggematerialer for ombruk. Veilederen tar utgangspunkt i det eksisterende systemet for produktdokumentasjon, og viser hvordan det kan tilpasses ombruk av byggematerialer.

– Vi trenger ikke finne opp et eget system for dokumentasjon av ombrukte byggematerialer, men vi trenger å utarbeide testmetoder som er tilpasset ombruksprodukter, sier seniorforsker Thale Plesser i SINTEF.

Inspirerende eksempler

I tillegg til prosjektresultatene vil pågående initiativer rundt ombruk i byggenæringen bli presentert på seminaret, med inspirerende eksempler fra Norge, Sverige og Danmark. Det blir tid mellom presentasjonene til å lære fra andre ombruks-entusiaster og å etablere samarbeid.

REBUS er et prosjekt finansiert av Forskningsrådet, i samarbeid med FutureBuilt, Resirqel, Boligbygg, Høgskolen i Innlandet, Aalborg Universitet og IVL Svenska Miljöinstitutet.

Deltakelse på arrangementet er gratis, men påmelding er obligatorisk.

Se programmet og meld deg på her

Sted: Kulturhuset, Oslo (og online – lenke vil bli sendt på e-post)
Tid: 29. november 2023, kl. 9:00-15:30 (registrering åpent fra 8:30)
Påmeldingsfrist: 20. november 2023

 

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

REBUS

Prosjektvarighet:

01.01.2020 - 31.12.2023

Kontaktperson:

Selamawit Mamo Fufa

Kontaktpersoner