Til hovedinnhold
Norsk English

Ny bok gir råd for deg som planlegger nytt bad

Nytt bad
Rundt 60 prosent av alle byggfeil er knyttet til vann. Denne boka kan være med på å hindre at du opplever vannskader i forbindelse med det nye badet ditt. Ill.: SINTEF
Drømmer du om eller har bestemt deg for nytt bad? En bok fra SINTEF gir boligeiere et nyttig hjelpemiddel når de skal planlegge og bestille arbeid.

Boka Nytt bad er et lett forståelig verktøy for boligeiere som skal planlegge og bestille arbeid i baderommet sitt. Boka gir konkrete råd om hvordan du bør gå fram i prosessen og hvilke løsninger du bør velge for å få et funksjonelt og fuktsikkert bad.

– Badet er uunnværlig, men samtidig det teknisk mest krevende rommet i en vanlig bolig. Denne boka gir deg god oversikt over myndighetskrav, hvordan badet bygges opp, hvordan du bestiller arbeider og oppfølging underveis, sier seniorforsker Thale Sofie Plesser, som er en av forfatterne av boka.

Hovedvekten er lagt på full ombygging, men boka har også en egen del om hvordan du med enkle midler kan fornye et brukbart baderom.

Boka gir råd om blant annet:

  • planløsning og plassbehov
  • valg av utstyr, løsninger og materialer
  • hva du kan gjøre selv og hva fagfolk må gjøre
  • fuktsikker oppbygning av gulv, vegger og himling både i trehus og i blokk
  • hvordan du vurderer den tekniske tilstanden til badet
  • hva du bør sjekke underveis

Her finner du også informasjon om hvilke krav som gjelder for baderom, når kravene gjelder og reglene for dokumentasjon.

Gir bedre bestillerkompetanse

Fagrådet for våtrom (FFV) gir råd om bruk av håndverkere og hva som er viktig å få med i en kontrakt.

– FFV får flere tusen henvendelser hvert år relatert til våtrom, og vi ser at det er behov for å hjelpe spesielt private forbrukere til å bli bedre bestillere i møte med tilbydere og entreprenører, sier daglig leder Vidar Hellstrand i FFV.

– Vi er sikre på at bedre bestillerkompetanse vil bidra til at de som ønsker å være seriøse aktører i våtromsbransjen, blir foretrukket i større grad. Det skal lønne seg å være seriøs og god, understreker han.

Vær spesielt oppmerksom på stedene i badet hvor det ofte blir fuktskader. Årlig registreres det tusenvis av vannskader i norske bad. Årsaken til mange av disse skadene er at arbeidene ikke er utført godt nok, eller at materialene som brukes er for dårlige. Ill.: SINTEF

Kartlegging viser mange byggfeil

En fersk undersøkelse utført av Menon Economics på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), viser at byggfeil er et betydelig samfunnsproblem. Feilene kan spesielt knyttes til vann.

De innsamlede dataene viser at om lag 60 prosent av byggfeilene er knyttet til vann, enten i våtrom eller andre områder, slik som avløpsrør, varmtvannstank, vannbåren varme, nedløp og lignende.

– I lys av dette blir det ekstra viktig med profesjonelle råd underveis i prosessen, slik at du kan unngå problemer med det nye badet ditt, sier Plesser.

Kjøp boka her

Utforsk fagområdene

Kontaktperson