Til hovedinnhold
Norsk English

Morten Dalsmo i panel med "Indias Bill Gates"

Nandan Nilekani kommer til Norge for å snakke om Indias store teknologiske fremskritt og diskutere hva de to nasjonene kan lære av hverandre.

Han omtales ofte som "Indias Bill Gates", under Arendalsuka kommer Nandan Nilekani for å fortelle om Indias makeløse sjumilssteg innen digitalisering.

 

Gjennom digitalisering av offentlig infrastruktur har India i løpet av et lite tiår oppnådd økonomisk inkludering på en skala som normalt ville tatt mer enn 50 år. Biometrisk legitimasjon har gitt millioner av indere sitt aller første offisielle bevis på at de faktisk eksisterer, og tidligere marginaliserte grupper fått tilgang til banktjenester, digitale betalingsløsninger og offentlige tjenester.

Hva kan Norge lære av dette? Det er spørsmålet NORAD stiller i debatten har fått navnet "INDIAS BILL GATES" NANDAN NILEKANI DIGITALISERER FOR EN BEDRE VERDEN – HVA KAN NORGE LÆRE?

Bilde av Morten tatt 190820 på OSC Launch - 2.jpg

-Norge har mye å lære av hvordan India har klart å skalere teknologien, men også hvordan de for eksempel har gjort en massiv forbedring av offentlige, digitale tjenester. Å forsyne en milliardnasjon med personlige ID-kort i det tempoet India har klart er rett og slett imponerende, sier Morten Dalsmo. 

Teknologi til folket 

Nandan Nilekani, ofte omtalt som «Indias Bill Gates», har mye av æren for Indias sjumilssteg innen digitalisering. Han er grunnlegger av teknologiselskapet Infosys og regnes som hovedarkitekten bak Indias digitale offentlige infrastruktur. I filantropisk ånd har Nielkani lovet å gi bort minst halvparten av formuen sin til veldedige formål, under mottoet: “ Use technology in a way that benefits people. 

-Vi står overfor massive utfordringer som må løses med grønn og digital omstilling. India og Norge har noen komplimentære fortrinn, og innenfor forskning og teknologiutvikling vil det helt åpenbart være flere interessante samarbeidsområder, sier Dalsmo.. 

Under Arendalsuka deltar Nilekani i en panelsamtale med norske eksperter og politikere der følgende spørsmål blir sentrale: 

  • Hvordan kan Norge og India samarbeide om å styrke digital offentlig infrastruktur i verden?  
  • Er India i ferd med å bli en digital stormakt, og hvordan vil de bruke sin rolle?  
  • Kan den indiske modellen overføres til andre land? 
  • Hva kan Norge lære av India? 

Medvirkende: 

  • Nandan Nilekani, filantrop og styreleder, Infosys ltd.
  • Bjørg Sandkjær, statssekretær, Utenriksdepartementet
  • Morten Dalsmo, konserndirektør, Sintef Digital
  • Liv Dingsør, administrerende direktør, Digital Norway
  • Bård Vegar Solhjell, direktør, Norad
  • Erik Feiring, underdirektør, seksj. for innovasjon, Norad

Les mer om hvor du finner Digital under Arendalsuka her.

Oljefond-sjefen Nikolai Tangen har møtt Nilekani i podcasten sin. Hør episoden her

Kontaktperson