Til hovedinnhold
Norsk English

– Velkommen som ny minister for digitalisering, Karianne!

– Vi tror dette blir veldig bra for Norge, sier konserndirektør for SINTEF Digital, Morten Dalsmo (t.v.). Sammen med digitaliseringsdirektør i SINTEF, Trond Runar Hagen gir han tommelen opp til statsministerens nye satsing på digitalisering. Foto: William Husby Hoven / SINTEF.
Ny regjeringskabal har resultert i både ny minister og nytt departement for digitalisering. – Dette er en skikkelig gavepakke til Norge, sier konserndirektør i SINTEF Digital, Morten Dalsmo.

I dag kunne statsminister Jonas Gahr Støre bekrefte ryktene som har svirret en stund, Karianne Tung er vår nye minister for digitalisering og forvaltning. At han da peker på Tung, som i likhet med SINTEF har tilhørighet i teknologibyen Trondheim og NTNU, er svært gledelig for et institutt som har jobbet målrettet for digitalisering.

– Det gjøres enorme teknologiske fremskritt over hele verden, Norge kan ikke henge etter. Vi har i det siste sett et økt, personlig engasjement fra Støre på digitaliseringsområdet og det ga oss et håp om at han ville ta noen kraftfulle grep, sier konserndirektør for SINTEF Digital, Morten Dalsmo.

Ny minister, ny digitaliseringsstrategi og det er bare noen uker siden Ai-milliarden kom. Hva betyr alt dette?

– Dette betyr at regjeringen anerkjenner behovet for en sterk satsing på digitalisering. Den nye ministeren vil få ansvar for å jobbe sammen med de andre i regjeringen innenfor dette viktige området. Vi har lenge savnet et sektorovergripende koordineringsansvar, men det virker ivaretatt nå, sier Dalsmo som i sin tid ledet arbeidet med Digital21.

Grønn og digital omstilling

Satsingen som nå kommer er helt i tråd med hva SINTEF har anbefalt, og ikke minst i tråd med Hurdalsplattformen. SINTEF har en lang historie som bidragsyter når det kommer til regjeringens digitaliseringsarbeid. Nettopp derfor er det lett for Dalsmo å gi statsministeren rett i at vi som nasjon må fornye oss, og jobbe annerledes for å løse de store utfordringene vi står overfor.

– Det gjenstår å se hva porteføljen til den nye statsråden blir, men vi står klare til å bidra med vår kunnskap om blant annet grønn og digital omstilling. Vi er allerede på ballen med innspill til digitaliseringsstrategien regjeringen jobber med, sier Dalsmo.

Kunstig intelligens

Statsministeren peker på at det blir færre i arbeidsfør alder i Norge, noe som gir større rom for automatisering av våre oppgaver. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. SINTEFs digitaliseringsdirektør, Trond Runar Hagen, leder et av de største kunstig intelligens-miljøene i Norge, og har et klart budskap til den nye statsråden:

– I pressekonferansen var Støre tydelig på mulighetene som ligger i kunstig intelligens, og regjeringen har nylig bevilget en milliard til forskning på KI. Jeg håper Karianne Tung også vil sette søkelys på utvikling og bruk av digitalisering og KI til norsk næringsliv, ikke bare nye tjenester i offentlig sektor, sier Hagen.

Hva er det viktig at den kommende digitaliseringsstrategien ivaretar?

– Det må være at forskning blir en del av løsningen for å realisere digitaliseringsstrategien. Et land som Finland har tverrpolitisk enighet om å satse tungt på forskning innen digitale teknologier som kunstig intelligens. Vi håper den nye ministeren lar seg inspirere av dette og alt det gode arbeidet som gjøres i EU på det teknologi-politiske feltet, avslutter digitaliseringsdirektøren.  

Interessert i digitalisering? Meld deg på konferansen Digital fremtid 2023 på The Hub i Oslo 31. oktober – og få påfyll og inspirasjon som gjør at du ligger det lille steget foran resten!

Plakat DF23.jpg

Mer informasjon om program, deltakere og påmelding finner du her. Ta direkte kontakt for presseakreditering. 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson