Til hovedinnhold
Norsk English

Næringsministeren: - Digitalisering er helt avgjørende for å lykkes

Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor
Jan Christian Vestre, Norges næringsminister, mener digitalisering er en viktig faktor for suksess, både når det kommer til det grønne skiftet og vekst i næringslivet.

- Norge skal nå gjøre den største omstillingen av økonomien noensinne. Vi har et lite tiår på å få det til, og hvis vi får det til – og vi skal få det til - så lykkes også landet vårt de neste 50 årene, sier Jan Christian Vestre.

Han er engasjert og ivrig når han som gjest i SINTEF-podkasten «Smart forklart» snakker om det grønne industriløftet. Det som av media har blitt beskrevet som «regjeringens prestisjeprosjekt», som både skal bidra til utslippskutt og nye arbeidsplasser.

Han nevner faktorer som tilgang på kapital, kraft og folk som noen av punktene for å få gjennomført planene.

- Og en helt gjennomgående faktor, som må være på plass, er digitalisering. Rett og slett fordi vi får ikke til de store samfunnsomveltningene som vi nå skal gjøre, dersom vi ikke tar i bruk digitaliseringen i alle ledd.

- Digitaliseringen er helt avgjørende, sier næringsministeren.

Norge må få opp tempoet

Det er Morten Dalsmo, konserndirektør i SINTEF Digital, helt enig i.

- Digitalisering er en nøkkel for å lykkes med det grønne skiftet, og EU er veldig tydelig på dette. De sier at det handler om en grønn og digital omstilling. De kaller det for «The twin transition», og sånn bør vi også tenke i Norge.

Men der EU satser på denne tvillingtransformasjonen, er vi i Norge i fare for å bli liggende bak våre naboland.

Abelias omstillingsbarometer viser at Norge har lavest andel bedrifter med IT-spesialister i Norden, vi har den minste IKT-sektoren og vi er i ferd med å havne enda lenger bak når det gjelder vår evne til å ta i bruk ny teknologi.

- Den brutalt korte oppsummeringen er at det går for tregt, vi gjør det for komplisert og andre land fosser frem, sa DigitalNorway-leder Liv Dingsør da SINTEF arrangerte debatt om digitalisering under Arendalsuka 2022.


Slik kan vi digitalisere kjappere

For å få opp tempoet foreslår Dalsmo at det blir opprettet forskningssentre for næringsdrevet digitalisering (FND-er), som enkelt forklart er et slags landslag av kloke hoder fra næringslivet, forskningen og akademia.

- Vi trenger mer næringsrettet forskning og vi trenger at næringslivet melder seg på, sier Dalsmo.

Hans lag av forskere jobber hver dag for å utvikle teknologi for et bedre samfunn. Samarbeidet med næringslivet er allerede tett, men med FND-er vil man kunne satse skikkelig og da mye større steg - sammen.

Ett av grepene Dalsmo og SINTEF Digital tar umiddelbart, er å invitere folk med hjerte for digitalisering til konferansen Digital fremtid 2022. Målet er å finne veien videre sammen. For det haster med å finne løsninger, både på det grønne skiftet og selve digitaliseringen.

Næringsminister Vestre er klar på at en vellykket digitalisering vil hjelpe oss på flere fronter.

- Dette handler jo ikke bare om industri og næringsliv. Digitaliseringen bidrar jo også grunnleggende sett til at folk får bedre liv. Enklere liv, nye apper, nye duppeditter og nye, smarte løsninger som øker kvaliteten i livene våre, sier Jan Christian Vestre.

Kontaktperson