Til hovedinnhold
Norsk English

Møt sommerforskerne som videreutviklet 3D-printer-roboten

Sommerforskere SINTEF Manufacturing 2022
Møt sommerforskerne Salar og Fredrik
Mens de fleste tok seg en velfortjent sommerferie har SINTEF Manufacturing hatt to flinke studenter på jobb som sommerforskere. Les om deres prosjekt innen 3D-printing.

Det beste har vært friheten og muligheten til å lære nye ting

Fredrik er nå på sitt femte år som student ved NTNU Trondheim hvor han tar en master i Kybernetikk og Robotikk. Fredrik har alltid vært interessert i forskning og dette var en av grunnene til at han ønsket å jobbe i SINTEF. I sommer har han jobbet med 3D-printing i metall og baneplanlegging til roboten som du ser bak ham. 3D-printing er også kjent som additiv tilvirkning.

Roboten har, i motsetning til en vanlig 3D printer, seks akser og en baseplate med to akser. Programvaren kan utnytte disse aksene til å printe i flere retninger.

Fredrik.Vaagen.Inne.jpg Fredrik Vaagen er student hos NTNU der han tar master innen kybernetikk og robotikk. I sommer har han arbeidet med baneplanlegging til den additive roboten ved hjelp av slicing sofware som bruker en mesh eller 3D-modell.

Det Fredrik har satt mest pris på ved å jobbe i SINTEF har vært friheten og muligheten til å lære nye ting.

Det er nye utfordringer hele tiden, noe som kan være tøft, det beste er når man overkommer disse utfordringene og føler mestring

Videre vil han ta med seg strukturen og arbeidsmetodikken han har tilegnet seg i løpet av arbeidsperioden. Her har han satt seg en både en ukentlig og dag for dag plan over hva han skal gjøre. Når det kommer til fremtiden kunne Fredrik godt ha tenkt seg å jobbe videre som fast ansatt i SINTEF etter endt studie.

Ingen krav til suksessresultat, så lenge du har lært noe er det det viktigste.

Salar går på sitt femte år ved NTNU Trondheim der han tar en master i Datateknologi. Hans motivasjon for å jobbe i SINTEF var å kunne utforske sin nysgjerrighet, teste grenser samt lære og utforske nye ting. Salar har ikke helt klimatisert seg i det trønderske sommerværet så derfor har det nok vært godt å ha noe å sette fingrene i istedenfor, så i sommer har han jobbet med automatisk inspeksjon av 3D-printing der han hovedsakelig har brukt laserscanner eller robotsyn for å se etter feilkilder ved printing i metall.

imaget0s2.png I sommer har NTNU-student Salar Adel jobbet med automatisk inspeksjon i 3D-printing.

Det Salar synes har vært det beste med å jobbe i SINTEF er at man han har fått prøve nye ting uten krav til suksessresultat.

Resultatene kan være feil, men så lenge jeg har lært noe av testene, er det det viktigste

Når det kommer til erfaringen han vil ta med seg videre nevner han arbeidsmetodikken og det å tørre å teste ut ting han er usikker på for å innhente ny kunnskap.

Avslutningsvis ble han spurt om hans fremtidige mål og sier at han synes det hadde vært spennende å få fortsette som forsker i SINTEF. Forskningen er satt for fremtiden og det har vært veldig spennende å jobbe med.

imagehewvs.png 3D-printing (additiv tilvirkning) er ny teknologi som kan produsere kompliserte deler. Produksjonsmetoden  er rask og miljøvennlig, siden den bruker få råmaterialer i prosessen. 

Kunne du også tenke deg å jobbe som sommerforsker i SINTEF?

I SINTEF er det gode muligheter for faglig vekst og personlig utvikling. Vi samarbeider tett med både NTNU og Universitetet i Oslo.

Som student kan du søke på mange sommerjobber hvert år. En #sommerjobb vil gi deg et godt og realistisk bilde av SINTEF som framtidig arbeidsplass og de karrieremulighetene som finnes. Sammen med andre studenter vil du bli en del av Sommer i SINTEF der du vil møte andre sommerforskere på felles arrangementer.

Vi kan også tilby masterstudenter deltakelse i våre prosjekter. Ta gjerne kontakt med forskerne ved fagområdet du er interessert i.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson