Til hovedinnhold
Norsk English

Er det bistandspenger eller ny teknologi som skal redde verden?

Portrett av Jan Egeland
Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen utfordrer oss til å tenke nytt rundt bistand. Vi tar debatten på Arendalsuka.
- Jeg har aldri sett en tid med så stort gap mellom antallet mennesker med akutt behov for humanitær hjelp og ressursene vi har til å hjelpe dem, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Er det på tide å tenke nytt rundt hvilken bistand som faktisk fungerer?

Aldri før har det vært større dokumenterte menneskelige behov for humanitær nødhjelp i verden enn nå. Og aldri før har vi hatt bedre forutsetninger for å hjelpe de som trenger det. Likevel blir bistanden redusert.

- Jeg har aldri sett en tid med så stort gap mellom antallet mennesker med akutt behov for humanitær hjelp, og på den andre siden - de ressursene vi har til å hjelpe dem. Gapet mellom dokumenterte behov og tilgjengelige ressurser fra giverland og andre, som faktisk nå reduserer sin bistand, på grunn av at de prioriterer nasjonale behov, er nå større enn all bistand som var tilgjengelig i 2019, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Men er det bistandspenger eller ny teknologi som skal redde verden? Er det på tide å tenke nytt rundt hvilken bistand som faktisk fungerer?

Jan Egeland i Flyktninghjelpen snakker om det store behovet for nødhjelp i verden i denne videoen. Video: Newslab
Jan Egeland i Flyktninghjelpen snakker om det store behovet for nødhjelp i verden i denne videoen. Video: Newslab

Tar debatten på Arendalsuka

SINTEF og NTNU inviterer til debatten "Kriser i kø: Er det bistandspenger eller ny teknologi som skal redde verden?" på M/S Sandnes onsdag 17. august kl 12.30 under Arendalsuka.

Det må bygges kompetanse og effektive digitale teknologier må innføres i landene som trenger det mest. Her spiller forskning for å utvikle ny teknologi en avgjørende rolle. Vi inviterer de fremste ekspertene på feltet for å stille spørsmål om hvorvidt bistandspenger er den eneste løsningen for å løse globale kriser. Er det på tide å tenke nytt rundt hvilken bistand som faktisk fungerer?

- Vi har aldri hatt mer ressurssterke mennesker vi skal hjelpe. De ber om hjelp til selvhjelp. De kan kommunisere på smarttelefoner. De kan gå inn i dataalderen. De ber om hjelp til å komme inn i produktivt arbeid igjen. Dette trenger vi hjelp fra den private sektor, fra vitenskapsmenn- og kvinner, fra ny teknologi, til å realisere. For vi må dels ha mer ressurser for å hjelpe mennesker i nød. Og dels må vi bli mye mer effektive og mer innovative, sier Egeland.

Får svar fra Bård Vegar Solhjell

- Vi ønsker samarbeid, for behovene er desperat økende i klimaendringenes tid. Vi er villige til å endre oss. Er dere villige til å bidra, spør han.

På Arendalsuka får han svar fra direktør Bård Vegar Solhjell Norad, CEO Odd Sandbekkhaug i Infiniwell, stortingsrepresentantene Ingjerd Schou fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Arbeiderpartiet, konserndirektør Morten Dalsmo fra SINTEF Digital og prorektor for nyskaping, Toril A. Nagelhus Hernes fra NTNU.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson