Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-forskere på liste over verdens fremste forskere

Mann med briller
Sjefforsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF Digital er én av 21 SINTEF-forskere på prestisjetung liste.
- Det var gøy å komme på en så prestisjetung liste, sier sjefforsker Petter Bae Brandtzæg om å være én av 21 SINTEF-forskere på Universitetet i Stanfords liste over verdens høyest rangerte forskere.

Universitetet i Stanford offentliggjorde nylig listen "World Ranking Of Scientists (2%), der de blant åtte millioner forskere har plukket ut de to prosentene som har publisert mest og blitt sitert flest ganger. Listen inneholder ifølge Khrono 160.000 navn, hvor 1000 forskere er tilknyttet norske institusjoner. Blant disse er 21 forskere som er eller har vært tilknyttet SINTEF, og sjefforsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF Digital er en av dem.

- Det var gøy å komme på en så prestisjetung liste. Det er alltid moro å få anerkjennelse, så dette er stas selvfølgelig. Jeg ble jo overrasket også, det er ingen selvfølge å komme på en slik liste, sier Brandtzæg, som jobber i avdeling for Software and Service Innovation og forsker på hvordan mennesker påvirkes av teknologi og særlig kunstig intelligente samtaleroboter – eller chatbots. Han har også forsket på sosiale medier. 

- Resultat av et godt samarbeid

- Sosiale medier har en stor plass i menneskers liv og det gjør at det er mye interesse rundt denne forskningen. Jeg tror samtaleroboter vil få en større plass i livene våre, så det er stor interesse for dette også. Mye av siteringene er knyttet til forskningen på chatbots, sier Brandtzæg. Det ligger mye arbeid bak, men sjefforskeren understreker at det ikke nødvendigvis er et individuelt prosjekt å komme på en slik liste.

- Det er også et resultat av et godt samarbeid innenfor den forskningsgruppen jeg jobber med på SINTEF. Der er det mange sterke fagpersoner, sier Brandtzæg. 

Stanford har strenge kriterier når de plukker ut forskere til listen. Det er kun publikasjoner i et utvalg av velrenommerte tidsskrifter som teller for å få innpass. Brandtzæg har derfor publisert langt mer enn det som fremgår av listen. 

Viktig å delta i samfunnsdebatten

Han figurerer også mye i mediene, men medieoppslag teller heller ikke. Sjefforskeren ser imidlertid på det som svært viktig også å delta i samfunnsdebatten.

- For å finne de gode problemstillingene og vite hvor skoen trykker, er det lurt å være med i samfunnsdebatten. Det er også viktig å vise hvordan teknologi former samfunnet. SINTEFs visjon er jo "teknologi for et bedre samfunn," sier Brandtzæg, som kommer til å fortsette å engasjere seg.

- Det er viktig at vi forskere er aktivt med i debatten, for å påvirke bedrifter, enkeltmennesker og politikere. Det gir også noe tilbake til meg som forsker. Det gir meg et nettverk og etablerer en forståelse for hvor problemstillingene ligger, sier han.

Utforsk fagområdene