Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-forsker til "låns" for å utvikle mer miljøvennlige klimaanlegg til ekstreme forhold

Christian Schlemminger og Opeyemi Bamigbetan som på denne tiden var NTNU PhD-kandidat. Han jobber i dag for Gether AS i Oslo
Christian Schlemminger og Opeyemi Bamigbetan som på denne tiden var NTNU PhD-kandidat. Han jobber i dag for Gether AS i Oslo
Mosjøen Kulde og Klimaservice MKK har spesialisert på å levere høytemperatur klimaanlegg som opererer under ekstreme forhold som til smelteverksindustrien. Disse anleggene skal tåle omgivelsestemperatur opptil 90 grader. Nå skal de låne forsker fra SINTEF for å gjøre anleggene mer miljøvennlige.

I dag er det mange av kjølemedier som har et høyt CO2-avtrykk, og målet med arbeidet er å finne mer miljøvennlige alternativer, sier Christian Schlemminger som er forsker hos SINTEF Energi. 

Vi konkurrerer i det internasjonale markedet og har kunder som opererer i krevende miljøer, hvor vi ser at de temperaturene vi skal kjøle ned fra, både til mennesker og maskiner, stadig blir høyere. Det er viktig for MKK at vi leverer anlegg som gir bærekraftige løsninger både for kunden og for oss, sier daglig leder Ann-Helen Baadstrand.  

Anlegg til Eiffeltårnet og Antarktis 

Mosjøen Kulde og Klimaservice (MMK) er et Mosjø-basert produksjonsselskap som produserer skreddersydde HVAC- anlegg (Heat, Ventilation, Air Conditioning) til industrien i et globalt marked.  

MKK har blant annet levert anlegg til heisene i Eiffeltårnet og en forskningsstasjon på Antarktis. De hyppigste leveransene er anlegg til kraner i smelteverksindustrien, eller offshore-anlegg. Det er nettopp produkter til smelteverksindustrien dette forskningsprosjektet skal bidra til å forbedre.  

Jeg gleder meg til oppgaven! Å utvikle bærekraftig løsninger for og sammen med norsk og internasjonal industri er vår hovedoppgave i SINTEF, sier Schlemminger.  

- Et vanlig klimaanlegg, som folk har hjemme, opererer vanligvis i mer normale temperaturforhold. Jeg skal se spesielt på anlegg som står i smelteverk som opererer under ekstreme forhold med meget høy omgivelsestemperatur opptil 90 grader og i tillegg har de begrenset plassValg av kjølemedium påvirke bla. kompressorene, som er “hjertene” i anleggene, sier Schlemminger.  

Forsker til låns

Kunnskapsparken Helgeland har bidratt med å finne riktig løsning og virkemiddel for prosjektet, og valget har falt på en forsker fra SINTEF-miljøet, Christian Schlemminger. Han har spisskompetanse i forskning og utvikling av systemer og komponenter innen kjøle- og varmepumpeteknikk, og leder blant annet kompressorforskningen i forskningssenteret FME HighEFF. MKK har fått støtte til prosjektet gjennom Forskningsrådets ordning "Forsker til låns".  

Stein Espen Bøe i SINTEF Helgeland har bistått som et bindeledd opp mot riktig forsker i deres miljø og har bistått med å utforme søknaden til Nordlands Fylkeskommune.  

Vi er svært glade for at Nordland Fylkeskommune ser verdien av prosjektet vårt og har bevilget midler til det. Med dette prosjektet vil vi befinne oss helt i forskningsfronten innen vårt fagfelt. Det vil styrke oss, og gi oss større konkurransefortrinn sammenlignet med andre aktører, det vil også på sikt gi oss en økonomisk oppside, sier daglig leder Ann-Helen Baadstrand. 

Daglig leder Ann-Helen Baadstrand, MKK

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

FME HighEFF

Prosjektvarighet:

01.08.2016 - 12.07.2024

Kontaktperson:

Petter Egil Røkke

Utforsk fagområdene