Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF bidrar i kampen mot koronapandemien

Forskere ved SINTEF-laboratoriet MiNaLab har utviklet sensorer som spiller en viktig rolle i amerikansk forskning på koronaviruset.

Da Covid-19 sendte en hel verden inn i lockdown, rettet en gruppe amerikanske forskere oppmerksomheten mot forløperen SARS-CoV-2, viruset som forårsaker sykdommen.

Noe av det forskerne ved SLAC National Accelerator Laboratory ønsket å finne ut av, var hvordan viruset var bygget opp. Det kunne gi svaret på hvordan en eventuell vaksine skulle komponeres for å stoppe virusets dødelige ferd i menneskekroppen. Dette arbeidet hadde ikke vært mulig uten sensorer i verdensklasse, utviklet ved et SINTEF-laboratorium øverst i Forskningsparken i Oslo.

- Vi er ydmyke over å få være med på dette viktige arbeidet som skal løse krisen verden står i nå, sier forskningssjef i SINTEF Digital, Mats Carlin. Som leder av MiNaLab er han tett på forskerne som gjennom en årrekke har jobbet med forskning og utvikling for amerikanske SLAC.

- Sensorene forskerne ved SLAC har tatt i bruk hjelper dem med å forstå og avbilde proteinstrukturene i viruset, forklarer Carlin. Dette har vært viktig i arbeidet med å sikre koronatestenes pålitelighet. Forskningsgruppen som har jobbet med SLAC forteller at det amerikanske instituttet bruker teknikker som røntgenstråler eller elektroner for å tyde hvordan livets molekylære maskineri fungerer på atomnivå.

- I det siste har vi samarbeidet med dem i utviklingen av ny, mer avansert teknologi for å produsere strålingsdetektorer, sier Carlin.

SINTEF MiNaLab er et av verdens fremste laboratorier og utfører forskning og utvikling innen mikrosystemer og nanoteknologi. Både norsk og internasjonal industri bruker laboratoriet til produksjon av nøkkelkomponenter.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson