Til hovedinnhold
Norsk English

Livsviktig, norsk teknologi skytes opp til den internasjonale romstasjonen

En romrakett
Det er denne Space X-raketten som skytes opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS) tirsdag. Om bord er den norske luftmåleren ANITA2. Foto: Space X/NASA/ESA
Tirsdag 21. desember kl. 11.06 norsk tid, skyter NASA opp en rakett til Den internasjonale romstasjonen. Om bord er den norske luftmåleren ANITA2, som vil ha en livsviktig oppgave på romstasjonen.

Formen minner om en kjøkkenskuff og størrelsen er som en vanlig mikrobølgeovn, men oppgaven den har er langt fra ordinær: Den skal måle luften inne i Den internasjonale romstasjonen (ISS), og varsle dersom den oppdager farlige gasser.

Måleinstrumentet er utviklet av norske SINTEF og tyske OBH for Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Teknologien kan bli sentral i fremtidige Mars-ekspedisjoner.

– Det er mye jobb med å sikre luften, og det er ingen er i tvil om at det er nødvendig. Nå har man vært på romstasjonen sammenhengende i over 20 år, og man har ikke luftet én eneste gang, sier seniorforsker Atle Honne i SINTEF Digital spøkefullt til NTB.

Se når norsk teknologi skytes opp live her

Fra spøk til alvor: Farlige gasser er et av skrekkscenarioene på romstasjonen, i tillegg til brann, så dette måleinstrumentet er ekstremt viktig å få på plass. Og tirsdag 21. desember skjer det endelig! Da skytes den norske teknologien opp i en rakett sammen med nye forsyninger til den internasjonale romstasjonen. Du kan følge NASAs oppskytingen live her og her:

 

Hør Atle Honne, som er en av arkitektene bak ANITA-teknologien og leder for prosjektet i Norge, i Nyhetsmorgen på NRK Radio klokken 08.30 tirsdag 21. desember.

Unik, norsk teknologi

SINTEF har rett og slett utviklet en unik analyseteknikk for luftovervåking, som kan skille mellom 37 gasser - flere av dem livsfarlige hvis det oppstår lekkasjer. En gasslekkasje med ammoniakk er for eksempel svært farlig for astronautene på romstasjonen.

– Dersom det oppstår slike lekkasjer, så er det først og fremst viktig å oppdage dem og deretter gjøre noe med det. Etter å ha blitt varslet om lekkasjen, vil astronautene ta på seg pusteutstyr, og man får tid til å stanse lekkasjen og deretter fikse problemet, sier Honne til Norsk Romsenter.

Lekkasjene kan komme snikende uten at astronautene oppdager det. ANITA2 varsler astronautene dersom den oppdager gasser som overskrider en maksgrense. Målesystemet gir også beskjed om når det er trygt å ta av maskene etter at problemet er løst.

Bilde av en luftmåler
Tirsdag skytes luftmåleren, som er utviklet av norske SINTEF og tyske OHB, opp til den internasjonale romstasjonen ISS. Mens den ene av disse to komponentene, Flight Model, skal skytes opp og brukes på ISS, skal tvillingen Ground Model brukes på bakken til eventuell feilsøking, måling av eventuelle nye gasser, og til uttesting av oppdatert programvare. Foto: SINTEF

Ble belønnet med pris

Luftmåleinstrumentet ANITA1 har tidligere vært prøvd ut på ISS og hadde en svært vellykket måleperiode der i 2007-2008 med generelt mye bedre luftovervåking enn tidligere.

Da ble enkelte viktige gasser målt skikkelig for første gang, og en gass ble uventet «oppdaget». Også ukjent gassdynamikk ble kartlagt, noe som blant annet ga bedre forståelse av hvordan et rensesystem virket, og hvorfor det til dels ikke virket. Disse resultatene ble belønnet med Wright Brothers Medal for 2009.

Her kan du lese mer om ANITA2-prosjektet.

Les også: Astronautenes ekstra nese (gemini.no)

Utforsk fagområdene

Kontaktperson