Til hovedinnhold
Norsk English

Fremtidens skipsfart kan løse verdens transportutfordringer

Butikker verden over sliter med forsinkelser av varer som skulle vært ute til kundene, men som i stedet står "fanget" i en logistikkfloke på havet. Det kan selvkjørende skip og mer automatiserte havner endre på i årene som kommer.

Det er mulig du har opplevd at benkeplata du bestilte til kjøkkenet ditt for flere måneder siden, fortsatt ikke har kommet. Eller at varen du dro til butikken for å kjøpe, ikke var i butikkhylla.

Verden er inne i det som beskrives som en handelskrise, der logistikkutfordringer gjør at det er store forsinkelser.

90 prosent av all frakt skjer på havet, og hver dag står store skip i kø for å få komme inn til havn og laste av containerne sine. På land venter en mengde vogntog, også de i kø, for å få disse containerne videre.

Autonome skip og autonome havner kan løse opp den floka, og samtidig gjøre hele bransjen grønnere! Det forteller Odd Erik Mørkrid fra SINTEF Ocean om i den ferskeste episoden av teknologi-podkasten Smart forklart:

Vil du lese mer om EU-prosjektet AEGIS (Advanced, Efficient and Green Intermodal Systems), som jobber for å få til nettopp dette, så finner du mer om det her!

Du kan også melde deg på AEGIS sitt nyhetsbrev: 

Meld meg på nyhetsbrev

Hva er Smart forklart?

Smart forklart er en teknologi-podkast fra oss i SINTEF, der du risikerer å bli litt klokere og få litt større tro på fremtiden for hver eneste gang du lytter innom.

Hør alle episodene av Smart forklart her


Kontaktperson