Til hovedinnhold

Forståelse av mikroplast skal gi kunnskap om hvordan vi bedre kan håndtere den

I prosjektet FORTRAN studerer vi hvilke faktorer som fører til dannelse og nedbryting av mikroplast i havet – med det ultimate mål om å forstå hvor plasten ender opp og hvilke effekter den kan ha.

Foto: Kelvin Trautman, WildOceans, Sør-Afrika.

I 2017 grunnstøtte et skip ved havnebyen Durban i Sør-Afrika. Det uheldige utslippet av 49 tonn mikroplastperler fra skipet har gitt prosjektet en unik mulighet til å studere nedbrytingen og transport av plast. Ikke bare i laboratoriet, men også direkte i miljøet. Den lokale organisasjonen Wild Oceans sysselsetter lokalbefolkningen som vitenskapelige assistenter som i tre år skal samle inn plastperler fra strendene i området for videre karakterisering av forskerne.

Sammen med data fra oseanografiske modeller og forståelse av nedbrytingsmekanismer basert på laboratorieforsøk vil dette bidra med verdifull informasjon mot risikovurdering av plast i miljøet.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom SINTEF Ocean, Stellenbosch University og University of the Western Cape i Sør-Afrika i dette forskingsprosjektet. SINTEF Ocean er prosjektleder og bidrar med laboratoriestudier, kompetanse på plastdegradering og plastkarakterisering.

Se video om prosjektet laget av WILDOCEANS.

Video av WILDOCEANS.
Video av WILDOCEANS.

 

Publisert torsdag 7. mai 2020
Seniorforsker
930 01 059

Prosjektvarighet:

01.05.2019 - 31.12.2022