Til hovedinnhold
Norsk English

Forståelse av mikroplast skal gi kunnskap om hvordan vi bedre kan håndtere den

Foto: Kelvin Trautman, WildOceans, Sør-Afrika.
I prosjektet FORTRAN studerer vi hvilke faktorer som fører til dannelse og nedbryting av mikroplast i havet – med det ultimate mål om å forstå hvor plasten ender opp og hvilke effekter den kan ha.

I 2017 grunnstøtte et skip ved havnebyen Durban i Sør-Afrika. Det uheldige utslippet av 49 tonn mikroplastperler fra skipet har gitt prosjektet en unik mulighet til å studere nedbrytingen og transport av plast. Ikke bare i laboratoriet, men også direkte i miljøet. Den lokale organisasjonen Wild Oceans sysselsetter lokalbefolkningen som vitenskapelige assistenter som i tre år skal samle inn plastperler fra strendene i området for videre karakterisering av forskerne.

Sammen med data fra oseanografiske modeller og forståelse av nedbrytingsmekanismer basert på laboratorieforsøk vil dette bidra med verdifull informasjon mot risikovurdering av plast i miljøet.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom SINTEF Ocean, Stellenbosch University og University of the Western Cape i Sør-Afrika i dette forskingsprosjektet. SINTEF Ocean er prosjektleder og bidrar med laboratoriestudier, kompetanse på plastdegradering og plastkarakterisering.

Se video om prosjektet laget av WILDOCEANS.

Video av WILDOCEANS.
Video av WILDOCEANS.

 

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

FORTRAN

Prosjektvarighet:

01.05.2019 - 31.12.2022

Kontaktperson:

Lisbet Sørensen

Kontaktperson