Til hovedinnhold
Norsk English

Råd om havet fra SINTEF og NTNU

NTNU og SINTEF lanserte sine 4 råd om havet under Arendalsuka 2019. Vi mener vi må stanse utslipp til havet, satse på sjøtransport, dyrke tare for å binde CO2 og realisere Ocean Space Centre.

Om havet er viktig for Norge, så er det like viktig for verden. Havene binder CO2 og regulerer klimaet på planeten, gir oss våre mest effektive transport og handelsveier, og sørger for mat til store deler av verdens befolkning. Det er anslått at rundt 70 prosent av alt liv på jorden er å finne i havet, og mer enn 80 prosent av verdenshavene er uutforsket. Hvem vet hvilke uoppdagede kilder til ressurser som ligger skjult under bølgene?

Men havet er truet. Plastsøppel er funnet i de dypeste områdene av verdens hav, lydforurensing og utslipp fra skip truer marint liv, klimaendringer fører til korall-død i stor skala, og store deler av verdens fiskebestander er utsatt for overfiske. Utfordringene er formidable, men belønningen for å møte disse utfordringene er desto større.

Våre råd skisserer noen områder der vi mener det er avgjørende at Norge tar ansvar for å sikre verdenshavene for fremtidige generasjoner og samtidig sørge for at dagens mennesker får nyte god av havets store rikdom.

Les alle rådene i denne brosjyren

Utforsk fagområdene