Til hovedinnhold
Norsk English

Fremtidens vinduer skal være tettere og lettere å montere

SINTEF tester innsettingsløsning for vinduer i sitt laboratorium i Trondheim.
SINTEF tester innsettingsløsning for vinduer i sitt laboratorium i Trondheim.
Sammen med industrien forsker SINTEF på fremtidens vinduer. De skal bli mye enklere å montere på byggeplassen, og samtidig møte fremtidens krav til tetthet og energieffektivitet.

- Vi utvikler dører og vinduer tilpasset fremtidens reguleringskrav, klima, behov for energiøkonomisering og andre brukerbehov, sier Tor Lømo-Hansen, daglig leder i Røros Dører og Vinduer.

Onsdag 13. mars var både Isola og Røros Dører og Vinduer på plass i laboratoriet til SINTEF i Trondheim for å teste nye innsetningsløsninger.

- Det er på sånne dager, når vi har industrien hos oss og jobber sammen, at vi fanger opp de små tingene vi ikke ser ellers, sier Steinar Grynning, forskningsleder ved SINTEF. - Det er også lettere å løse og diskutere disse tingene her og nå i laboratoriet, enn når vi sitter i hver vår by.

Skal slippe inn mer lys og mindre luft

De nye innsettingsløsningene utvikles i prosjektet HVIT (Høyisolerte Vinduer og dører med Integrert Teknologi) som er et innovasjonsprosjekt for næringslivet (IPN) med støtte fra Norges forskningsråd, og som ledes av Røros Dører og Vinduer.

I HVIT jobber forskerne sammen med bransjen for å utvikle vinduer med minimalt varmetap gjennom gode isolerende egenskaper, godt dagslys og innslipp av solenergi. For eksempel skal karm- og rammeløsningene bli slankere og rutekonstruksjonene selvbærende for å slippe inn mer lys.

Må få det tett nok rundt vinduer og dører

En del av prosjektet er å utvikle en pakkeløsning for enkel og robust montering av vinduene på byggeplassen. I tillegg blir det stadig høyere krav til at moderne bygg skal være tette for å bruke minst mulig energi.

- En utfordring knyttet til dette er å få det tett nok rundt vinduer og dører. Derfor skal den nye monteringsløsningen også gjøre vinduene mer motstandsdyktig mot vær og vind, sier Lømo-Hansen.

Kommet langt på vei

Resultatene fra laboratoriet tar Røros Dører og Vinduer med seg tilbake, for å videreutvikle og forbedre sine løsninger før de testes på nytt ved SINTEF.

- Gjennom testene har vi funnet noe vi kan gjøre bedre, og noe vi må finne en forklaring på. Men vi er kommet langt på vei med å ferdigstille den nye innsettingsløsningen, sier Lømo-Hansen.

SINTEFs laboratorier utgjør samlet byggenæringens største og mest velutstyrte laboratorier for prøving etter internasjonale standarder, og er akkreditert av Norsk Akkreditering for flere metoder.
Les mer om våre laboratorietjenester

Prosjektinformasjon

Prosjektvarighet:

01.08.2018 - 31.07.2021

Kontaktperson:

Lars Gullbrekken

Kontaktperson