Gjennom forsknings- og utviklingsprosjektet AluMast har Statnett med forskningspartnere utviklet en mast i aluminium for bruk på 420 kV spenningsnivå i det landsdekkende sentralnettet. Nå har Statnett også sjekket CO2-utslippene i et livsløpsperspektiv ved ulike typer master, også for bruk av aluminiumsmaster.
Beregningene viser at master laget i aluminium har bare halve utslippet av en stålmast, noe som særlig har sammenheng med betydelig vektreduksjon, samt at aluminium kan resirkuleres og gjenbrukes på en god måte. En aluminiumsmast produsert i Europa har et utslipp på 13 tonn CO2, mens en europeisk stålmast gir et utslipp på 23 tonn. Dersom aluminiumen blir produsert i Norge, reduseres CO2-utslippene ytterligere.
Lovende resultater
I prosjektet AluMast ble det på oppdrag fra Statnett utviklet og konstruert en høyspentmast i aluminiumsprofiler. – Prototype Alma, som er 32 meter høy og 26 meter bred, og som har blitt testet i Spania, har en vesentlig lavere CO2-utslipp i et livsløpsperspektiv enn standard stålmaster, og det er et lovende resultat, sier seniorforsker Tore Tryland, primus motor bak prosjektet i SINTEF Raufoss Manufacturing.
– Vi jobber nå med å utvikle geometrier for tilsvarende master i ulike h��yder og tilpasset ulike typer terreng. Aluminiumsmasten Alma er ikke testet ut for alle mengder snø og is som kan legge seg på ledningen, og skal i første omgang testes ut inn mot Kobbvatnet transformatorstasjon.
Mer informasjon og rapporten "Life Cycle Assessment for Transmission Towers" fra Statnett finnes her