Til hovedinnhold

Statkrafts vindparker 5S-sertifisert

5S er en Lean-måte å organisere arbeidsplassen og arbeidsflyten. SINTEF Raufoss Manufacturing bistod Statkraft med å implementere 5S på vindparken Kjøllefjord, og parken har nå fått 5S-sertifiseringen.

Kjøllefjord vindpark ligger på Gartefjellet i Lebesby kommune i Finnmark og består av 17 vindmøller og et stort verksted. Foto: Statkraft

5S er en måte å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten med hensikten å forbedre effektiviteten ved å redusere sløsing og overflødig prosessering. Målet er at alle til enhver tid vet hvor alt er og ikke bruker tid på å lete. Filosofien fokuserer på hva som skal beholdes, hvor det skal oppbevares og hvordan.

Guidebok

SINTEF Raufoss Manufacturing bistod Statkraft med å implementere 5S på vindparken Kjøllefjord, som ligger på 71 grader nord. Tidligere har SINTEF Raufoss Manufacturing vært involvert i et lignende oppdrag for Statkraft på Smøla. Kjøllefjord var den første vindparken som fulgte guideboken for 5S implementering, som ble skrevet i forbindelse med innføringen på Smøla. For å bli sertifisert må man ha minimum 90 poeng av 125 mulige på de 25 revisjonsspørsmålene. Det er bare å gratulere Kjøllefjord med godkjent sertifisering i en meget overbevisende stil. Vindparken oppnådde 121 poeng av 125 mulige.

Bedre hverdag

5S hjelper med å få en triveligere arbeidsplass og et bedre arbeidsmiljø, ved at det skal være lett å finne verktøy og reservedeler. Brian Nielsen, ansvarlige for Statkrafts Lean- og 5S-satsing i Kjøllefjord Vindpark, forteller at 5S er innført i alle rom på parken. – Alt er merket opp og har en fast plass slik at det nå er enkelt å gjøre ting riktig og vanskelig å gjøre feil. Gruppeleder Per Jørgen Sørbø forteller at det har blitt en mye bedre hverdag og mer effektiv måte å jobbe på i vindparken siden starten av 5S.

SINTEF Raufoss Manufacturing har gjennomført lignende prosesser hos flere andre kunder, blant annet Salmar Farming, Tine og Skanska.

Publisert torsdag 21. januar 2016
Gruppeleder
918 56 109