Til hovedinnhold
Norsk English

Statkrafts vindparker 5S-sertifisert

Kjøllefjord vindpark ligger på Gartefjellet i Lebesby kommune i Finnmark og består av 17 vindmøller og et stort verksted. Foto: Statkraft
5S er en Lean-måte å organisere arbeidsplassen og arbeidsflyten. SINTEF Manufacturing bistod Statkraft med å implementere 5S på vindparken Kjøllefjord, og parken har nå fått 5S-sertifiseringen.

5S er en måte å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten med hensikten å forbedre effektiviteten ved å redusere sløsing og overflødig prosessering. Målet er at alle til enhver tid vet hvor alt er og ikke bruker tid på å lete. Filosofien fokuserer på hva som skal beholdes, hvor det skal oppbevares og hvordan.

Guidebok

SINTEF Manufacturing bistod Statkraft med å implementere 5S på vindparken Kjøllefjord, som ligger på 71 grader nord. Tidligere har SINTEF Manufacturing vært involvert i et lignende oppdrag for Statkraft på Smøla. Kjøllefjord var den første vindparken som fulgte guideboken for 5S implementering, som ble skrevet i forbindelse med innføringen på Smøla. For å bli sertifisert må man ha minimum 90 poeng av 125 mulige på de 25 revisjonsspørsmålene. Det er bare å gratulere Kjøllefjord med godkjent sertifisering i en meget overbevisende stil. Vindparken oppnådde 121 poeng av 125 mulige.

Bedre hverdag

5S hjelper med å få en triveligere arbeidsplass og et bedre arbeidsmiljø, ved at det skal være lett å finne verktøy og reservedeler. Brian Nielsen, ansvarlige for Statkrafts Lean- og 5S-satsing i Kjøllefjord Vindpark, forteller at 5S er innført i alle rom på parken. – Alt er merket opp og har en fast plass slik at det nå er enkelt å gjøre ting riktig og vanskelig å gjøre feil. Gruppeleder Per Jørgen Sørbø forteller at det har blitt en mye bedre hverdag og mer effektiv måte å jobbe på i vindparken siden starten av 5S.

SINTEF Manufacturing har gjennomført lignende prosesser hos flere andre kunder, blant annet Salmar Farming, Tine og Skanska.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson