Etterspørselen fra forbrukere og samfunnet etter bærekraftige løsninger er økende, sier forsker Susie Jahren i SINTEF. Hun karakteriserer prosjektet, som har fått navnet Biopakk, som både spennende og viktig.
Målet med prosjektet er å gjøre materialer av bioplast, som også er totalt gjenvinnbare, til matemballasje. Bioplast har de samme egenskapene som vanlig plast, men er ikke er basert på fossile materialer.
– Den største utfordringen er å gi den gjenvinnbare plasten egenskaper som gjør at den kan benyttes som matemballasje. Det betyr at den må få barriere- egenskaper slik at den kan holde oksygen og vanndamp ute, noe som er krevende. Dette er viktige egenskaper som påvirker holdbarheten til maten, sier Jahren.
Ambisjonene for prosjektet er å finne miljøvennlige tilsettingsstoffer som gir bedre egenskaper og en grønn profil.
Prosjektet som avsluttes i år er i samarbeid med Tommen Gram Folie AS, Tine, Elopak, Norway Pelagic, Clariant og Billerud Korsnäs og er et samarbeid med Emballasjeforeningen. Det har en ramme på 21 millioner kroner fordelt på fire år, finansiert gjennom Forskningsrådets BIA-prosjekt. (Brukerstyrt innovasjonsprosjekt.)