Til hovedinnhold
Norsk English

Satser på industriklynger

Christl Kvam, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet. Foto: SRM
Statssekretær Christl Kvam i Arbeids- og sosialdepartementet hadde med seg ti millioner kroner til klyngesatsing da hun besøkte Raufoss-miljøet i går.

Christl Kvam, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, hadde med seg ti millioner kroner til klyngesatsing da hun besøkte Raufoss i går.

– Jeg lette etter en mulighet til å komme til Raufoss, sa hun til håndfullen med lokale næringslivstopper som gjerne ville få nærmere innblikk i forslaget til statsbudsjettet.

Sammen med stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet gjorde hun rede for forslaget fra sitt eget departement. Hun tok også for seg lokale tall samt hovedtrekkene i forslaget.

Katapult-sentre

I tillegg til de ti millionene til klyngesatsing, har regjeringen også foreslått å legge 50 millioner kroner på bordet til nye testsentre for næringslivet. På de såkalte katapult-sentrene kan næringslivet teste ut ideer og løsninger.

– Slike testsentre der nye produkter og tjenester kan utprøves, er kapitalkrevende. Jeg har ikke med meg 50 millioner til Raufoss, men dere kan kjempe om midler og ta en stor del av kaka, sa Kvam.

Produktivitetsvekst

Raufoss vil gjerne vise veg for norsk industri i omstilling. I testsentre på Raufoss finner forskere nye løsninger til smart produksjon.

– Det er morsomt å kunne bidra så direkte inn til bedriftene. Å kunne gjøre noe som gir dem verdiskaping. Det føles viktig, sier Anja Solheim, forskningsleder i Produksjonsteknologi hos SINTEF Raufoss Manufacturing.

– Hvis man da har et testsenter som tilgjengeliggjør den teknologien, så tror jeg vi kan få produktivitetsvekst som blir enda bedre i fremtiden, sier Solheim.