SINTEF-forskere jobber nå på spreng med å utvikle teknologiske løsninger for å gjøre jobben raskere, en teknologi som kan bli en norsk eksportartikkel i fremtida.
- I dag plugges alle brønner på samme måte, og det er ikke spesielt effektivt. For eksempel trenger ikke nødvendigvis en tom letebrønn å plugges på samme måte som en med høyt trykk. Det er også mye å hente økonomisk på å flytte oppgaver fra rigg til lettere fartøy, sier seniorforsker i SINTEF Petroleum, Malin Torsæter.
Det er blitt boret nesten 4300 utvinningsbrønner på norsk sokkel siden det norske oljeeventyret startet. Alle må en gang i fremtiden plugges, og med dagens teknologi tar det nesten like lang tid å plugge en brønn som å bore en. Tidsbruken ligger typisk et sted mellom 25 og 60 dager.
- SINTEF jobber med å gjøre alle pluggeoperasjoner raskere enn det man får til i dag. Eksempler på viktige nyvinninger vi arbeider med er mer effektive brønnverktøy og metoder for å organisere pluggeoperasjonene godt, sier Torsæter.
Om forskerne lykkes i arbeidet sitt, kan de bidra til å løse et stort samfunnsproblem og samtidig gi inntekter for Norge og norsk industri i fremtiden.
- Håpet er at Norge kan gå i bresjen for utvikling av brønnpluggeteknologi som kan brukes over hele verden. Da kan vi tjene penger på salg av teknologi og tjenester til andre land som også har brønner som må plugges, for eksempel USA, Canada, Brasil og Storbritannia, avslutter seniorforskeren.