Til hovedinnhold

Forsker på automasjon

Ti bedrifter har så langt flyttet produksjon til Norge fra lavkostland, ifølge NHO-foreningen Norsk Industri. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss. SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med forskning og teknologiutvikling innen blant annet automasjon.

Cristopher Braathen, fabrikksjef på Neuman Aluminium. Foto: Reidar Kjæstad

Ifølge NHO-foreningen Norsk Industri har ti bedrifter flyttet produksjon til Norge fra lavkostland. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss, som produserer aluminiumsdeler til flere bilmerker.

– En av hemmelighetene våre er at vi har utviklingen av produkt, prosess, og så produksjon på samme sted. Alle kan jo kjøpe seg en robot, men det er å se alt dette i sammenheng, sier fabrikksjef Christopher Braathen.

SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med utvikling av teknologi for å få robotene til å bli mer fleksible, slik at de kan produsere mer lønnsomt i små serier.

NHO-foreningen Norsk Industri jubler over at utflaggingstrenden har begynt å snu.

– Her har du en av de ti eksemplene vi har sett det siste året, som henter produksjonen hjem fra lavkostland, eller fullstendig utkonkurrerer dem med base i Norge. Dette er kjempemoro, sier direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut Sunde.

Publisert onsdag 5. oktober 2016