Til hovedinnhold
Norsk English

Forsker på automasjon

Cristopher Braathen, fabrikksjef på Neuman Aluminium. Foto: Reidar Kjæstad
Ti bedrifter har så langt flyttet produksjon til Norge fra lavkostland, ifølge NHO-foreningen Norsk Industri. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss. SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med forskning og teknologiutvikling innen blant annet automasjon.

Ifølge NHO-foreningen Norsk Industri har ti bedrifter flyttet produksjon til Norge fra lavkostland. En av dem er Neuman Aluminium på Raufoss, som produserer aluminiumsdeler til flere bilmerker.

– En av hemmelighetene våre er at vi har utviklingen av produkt, prosess, og så produksjon på samme sted. Alle kan jo kjøpe seg en robot, men det er å se alt dette i sammenheng, sier fabrikksjef Christopher Braathen.

SINTEF Raufoss Manufacturing bistår bedriften med utvikling av teknologi for å få robotene til å bli mer fleksible, slik at de kan produsere mer lønnsomt i små serier.

NHO-foreningen Norsk Industri jubler over at utflaggingstrenden har begynt å snu.

– Her har du en av de ti eksemplene vi har sett det siste året, som henter produksjonen hjem fra lavkostland, eller fullstendig utkonkurrerer dem med base i Norge. Dette er kjempemoro, sier direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Knut Sunde.